Annons

Ny rapport: Huawei kan ha starka militära band

En studie tyder på att vissa av Huaweis anställda kan ha kopplingar till militären. Arkivbild.
En studie tyder på att vissa av Huaweis anställda kan ha kopplingar till militären. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Kopplingarna mellan den kinesiska telekomjätten och landets militär är betydligt tätare än vad Huawei tidigare har uppgett. Det visar en granskning av läckta CV-uppgifter om tusentals anställda.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Studien har genomförts av en forskare vid Fulbright University Vietnam, Christopher Balding, ihop med den London-baserade tankesmedjan Henry Jackson Society. Dessa har gått igenom tusentals CV:n från anställda i Huawei som har legat öppet tillgängliga på nätet, skriver CNBC.

”Baserat på analysen av dessa data finner jag att det finns starka bevis för att Huaweianställda agerar i linje med den kinesiska underrättelsetjänsten och att det finns en djup och långvarig relation mellan Huawei, anställda och den kinesiska staten", skriver Christopher Balding, citerad av TT.

Studien ger vid handen att ett antal av Huaweis anställda även har arbetat hos kinesiska myndigheter och vid militären.

Enligt Huawei är informationen i rapporten varken ny eller hemlig, utan den har funnits öppet tillgänglig på bland annat Linkedin, samt på ett antal karriärsajter. Den kinesiska telekomjätten påpekar samtidigt att det inte är sällsynt att företagets personal har haft anställning inom den kinesiska staten, eller i den offentliga sektorn.

Annons
Annons

Enligt Huawei kan anställda som har haft anställning inom militären eller regeringen uppvisa dokumentation som visar att de har avslutat sina tidigare uppdrag.

Huawei uppger till Financial Times att företaget uppskattar granskningen i rapporten, men inte har kunnat verifiera uppgifterna. Företaget uttrycker också en förhoppning att kommande rapporters slutsatser ska vara baserade på färre gissningar.

I april uppgav brittiska The Times att USA har sänt information till ett fåtal länder, enligt vilken man kunnat styrka att Huawei har tagit emot stöd från den statliga säkerhetsapparaten. Huaweis försäkringar om att företaget står fritt från från statlig inblandning har förkastats av USA:s underrättelsetjänst CIA. Istället har Huawei, enligt CIA tagit, emot finansiering från Folkets befrielsearmé, kinesiska säkerhetsrådet och säkerhetstjänsten.

Tidpunkten för publiceringen är den värsta tänkbara för Huawei, som trots att företaget på sin egen blogg Huawei Matters framhäver sig själv som privatägt och oberoende, har anklagats för täta kopplingar till kinesiska myndigheter och militär.

Extra känsligt för Huawei är att det i rapporten framkommer direkta kopplingar mellan Huawei och såväl den kinesiska militären, Folkets befrielsearme och olika underrättelsetjänster. Exempelvis ska en Huawei-anställd samtidigt ha haft uppdrag i Folkets befrielsearmé.

I juni svartlistades bolaget av amerikanska myndigheter, så att det måste ha explicit tillstånd från USA:s regering för att få köpa teknik och utrustning från amerikanska bolag. Detta ledde till att Huawei har tvingats sänka sin försäljningsprognos med mellan 40 procent och 60 procent.

Säkerhetsexperten Elsa Kania säger till Financial Times att det inte är ovanligt i Kina att kommersiella och försvarsrelaterade aktiviteter koordineras och att detta inte är unikt för Huawei. Hon anser att rapporten ger anledning till oro över dolda kopplingar mellan Huawei och militären samt underrättelsetjänsten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons