Annons

Rapport: Ökad barnadödlighet i Syrienläger

Barnadödligheten ökar i al-Hol-lägret i norra Syrien, där tusentals kvinnor och barn som tidigare varit en del av IS så kallade kalifat vistas. Arkivbild.
Barnadödligheten ökar i al-Hol-lägret i norra Syrien, där tusentals kvinnor och barn som tidigare varit en del av IS så kallade kalifat vistas. Arkivbild. Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Allt fler barn dör i al-Hol-lägret i norra Syrien, enligt en ny rapport från hjälporganisationen International rescue committee (IRC). Enligt Rädda Barnen kan uppemot 70 svenska barn finnas i området.

Under strecket
TT
Publicerad

I al-Hol-lägret sitter bland annat tusentals mammor och barn som tidigare varit del av terrorsekten IS så kallade kalifat. Enligt rapporten från IRC har 339 barn dött i lägret mellan december i fjol och den 1 september i år. Barnen står för 80 procent av dödsfallen i lägret, enligt rapporten, uppger Dagens Nyheter.

Totalt vistas nu 70 000 människor i al-Hol-lägret, majoriteten kvinnor och barn, enligt IRC-rapporten. Cirka 7 000 beräknas vara barn till utländska IS-stridande.

Rädda Barnen har tidigare gjort bedömningen att 57 till 70 barn till svenska föräldrar finns i syriska läger. Enligt uppgifter i somras från organisationen ska upp till fyra svenska barn ha dött i al-Hol och andra läger där det finns omfattande problem med vatten, sanitet och tillgång till sjukvård.

I maj reste sju föräldralösa barn tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter. Exakt hur många svenska barn och kvinnor totalt som tagits hem till Sverige vill UD inte svara på, enligt DN.

Departementet har tidigare uppgett för TT att de "arbetar metodiskt för barnens bästa" och att "om möjligt ska de föras till Sverige".

– Det arbetet sker i samarbete med aktörer på plats, bland annat kurderna. Det är ett mycket komplicerat arbete, inte minst att identifiera barn med koppling till Sverige. Därför tar det tid, säger Julia Eriksson Pogorzelska, departementssekreterare på UD, till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons