Annons

Rapport om vapenvila i Idlib

Hjälparbetare springer på en gata i Idlibprovinsen efter ett syriskt bombanfall. Bilden har tagits av den syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna. Arkivbild
Hjälparbetare springer på en gata i Idlibprovinsen efter ett syriskt bombanfall. Bilden har tagits av den syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna. Arkivbild Foto: AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Statliga syriska medier rapporterar att den syriska regeringen har gått med på en vapenvila i Idlibprovinsen i nordvästra delen av landet.

Regeringens villkor är att de olika rebellstyrkorna i området drar sig tillbaka från den buffertzon som var resultatet av en överenskommelse mellan Turkiet och Ryssland i september förra året, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

Buffertzonen skulle skydda området från en pågående regeringsoffensiv men i slutet av april i år inledde den syriska armén, stödd av Ryssland, en ny blodig offensiv mot det rebellkontrollerade området.

Rysslands Syriensändebud Alexander Lavrentjev välkomnade uppgörelsen som ska ha slutits under de Syriensamtal som inletts i Kazakstan mellan Ryssland, Turkiet och Iran. Det rapporteras träda i kraft redan under torsdagskvällen.

Några reaktioner från rebellsidan har inte kommit.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons