Annons

Rapportfloden igång – ha koll på detta

På tisdagen drar rapportfloden igång när företagen redovisar fjärde kvartalet 2019.
På tisdagen drar rapportfloden igång när företagen redovisar fjärde kvartalet 2019. Foto: Pontus Lundahl/TT

När bolagen bekänner färg för 2019 års sista kvartal knyts året ihop. Börsrekord och konjunkturavmattning bäddar för en spännande rapportflod enligt experterna – här är tipsen på vad du ska hålla koll på.

Under strecket
Publicerad

Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3

Robert Oldstrand, marknadsstrateg på Swedbank.

Foto: Jenny HallengrenBild 2 av 3

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

Foto: PrivatBild 3 av 3

Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Ett kvartal med börsrekord och ett påskrivet handelsavtal mellan USA och Kina bäddar för en spännande rapportperiod, anser Robert Oldstrand, marknadsstrateg på Swedbank.

– Indirekt har man lagt ribban högt vad gäller förväntningarna, men man kan nog vara beredd på att det kan vara lite skakigt i enskilda bolag. Vi har däremot inte sett några vinstvarningar, så på det stora hela blir det nog inga dikeskörningar, säger han.

Det viktigaste att hålla koll på är utsikterna för verkstadsbolagen för 2020, vilket blir en viktig signal för börsen som helhet. Sandvik är först ut och släpper sin rapport på tisdagen.

– Där tittar man på hur försäljningen ligger, och kanske om de har kommentarer kring handelskonflikten. Ser de att konjunkturen håller i sig och att bolaget kan dra nytta av det lönsamhetsmässigt kanske det räcker trots en stark kursutveckling den senaste tiden.

Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Robert Oldstrand, marknadsstrateg på Swedbank.

Foto: Jenny HallengrenBild 1 av 1

Även Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder, säger att fokus kommer att ligga på konjunktursignaler från bolagen.

”I rapporterna för det tredje kvartalet 2019 såg vi tydliga tecken på en konjunkturavmattning, framför allt i verkstadsbolagen. Nyckelfrågan nu är hur det har utvecklats under fjärde kvartalet", skriver hon i en kommentar till SvD.

Fokus kommer också att riktas mot bankerna. Först ut av storbankerna att bekänna färg är Swedbank, följt av SEB och därefter Handelsbanken och Nordea i början av februari. Där är det viktigt att titta på utdelningen och om Riksbankens räntehöjning har påverkat räntenettot, säger Robert Oldstrand.

Robert Oldstrand, marknadsstrateg på Swedbank.
Robert Oldstrand, marknadsstrateg på Swedbank. Foto: Jenny Hallengren

– Jag kan tänka mig att de har haft ett gynnsamt kvartal när det gäller handelsnettot, men det kan vara för tidigt för att räntehöjningen ska ha fått effekt detta kvartalet, säger han.

”Investerarna i stort kommer att lyssna noga efter kommentarer gällande kostnadsutvecklingen framöver. Det är den viktigaste faktorn för bankernas vinstnivåer, särskilt om de låga räntorna ligger kvar en längre tid”, skriver Charlotta Faxén.

När resultatet från fjärde kvartalet nu rapporteras knyter det ihop hela året – och då är det bra att titta på utdelningarna. Det är en viktig signal om hur det går för bolaget, säger Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

Annons
Annons

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

Foto: PrivatBild 1 av 1

– Ger man mer än vad marknaden hade räknat med är det positivt, medan mindre utdelning kan vara en signal på att man ser mörka moln på horisonten och vill hålla i pengarna, säger han.

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.
Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux. Foto: Privat

Det allra viktigaste enligt samtliga bedömare är ändå utsikterna i bolagen. Trots det tredje kvartalets svaga konjunktursignaler har de nordiska börserna gått starkt, tack vare att makrostatistiken har förbättrats, enligt Charlotta Faxén.

”Detta har lett till att värderingen är något högre än det historiska snittet. För att börsen ska orka vidare krävs därför att bolagen inte är alltför negativa i sina utsikter om framtiden”, skriver hon till SvD.

Robert Oldstrand är inne på samma spår:

– Håller efterfrågan och lönsamheten i sig från föregående år kanske det räcker. Men ser bolagen svagare kvartal framför sig kan det nog bli svårt att motivera höjda prognoser, säger Robert Oldstrand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons