Annons

Tomas Lundin:Högernationalister rasar – ”underbarnet” triumferar

Det blev ett superval för Sebastian Kurz.
Det blev ett superval för Sebastian Kurz. Foto: Matthias Schrader/AP

Österrikes 33-åriga ”Wunderkind” Sebastian Kurz gör en spektakulär comeback medan högernationalistiska Frihetspartiet skoningslöst straffas av väljarna. Stora vinnare är också miljöpartiet – en stark trend i Europa.

Under strecket
Publicerad

BONN. Sebastian Kurz är ett politiskt underbarn, som blev utrikesminister vid 27 års ålder och sedan kuppade mot patriarkerna i det konservativa regeringspartiet ÖVP.

Men ingen hade räknar med denna triumf: över 38 procent av rösterna och ett plus på omkring 7 procentenheter. Avståndet till Socialdemokraterna, SPÖ, som fick drygt 21 procent är nu gigantiskt.

Vad ligger bakom?

I första hand den så kallade Ibizaskandalen där Frihetspartiets Heinz-Christian Strache visas på video när han erbjuder lukrativa statsuppdrag till en kvinna som uppges representera en rysk oligark medan vodkaglas töms och stämningen är i topp. Avslöjandet spräckte regeringskoalitionen mellan Kurz ÖVP och Straches FPÖ och ledde till söndagens nyval.

Detta förklarar en stor del av brakförlusten för FPÖ. Partiet som i förra valet fick 26 procent och länge var största parti i opinionsmätningarna med över 30 procent rasar nu till drygt 17 procent.

Det mesta är alltså självförvållat. Men Sebastian Kurz har också agerat utomordentligt skickligt under valrörelsen. Han har tagit över stora delar av Frihetspartiets restriktiva migrationspolitik och lovat mer säkerhet – men utan Frihetspartiets aggressiva hållning och slogans som skrämmer bort borgerliga väljare.

Annons
Annons

Frågan är nu om han en gång för alla ska bryta med den radikala högern och våga sig ut i ospårad terräng. Till saken hör att regeringssamarbetet med Frihetspartiet var populärt bland väljarna och dessutom fungerade väl i den praktiska dagspolitiken. Kurz vet också att det är lättare att hantera FPÖ i en regering än att möta det som en offensiv och demagogisk oppositionskraft.

Trots detta lär det bli svårt att gå samman med ett parti som förlorat inte bara ett val utan också all trovärdighet.

Därmed återstår en rad obekväma val. Tillsammans med Socialdemokraterna, partiet som omväxlande eller tillsammans med ÖVP styrt Österrike under större delen av efterkrigstiden, skulle Kurz ha en stabil majoritet. Men politiskt ligger partierna långt isär i frågor som invandringen och synen på länder som Ungern och Polen där kritiker ser rättsstaten ifrågasatt. Till det kommer stora personliga motsättningar som lär blir svåra att överbrygga.

En för Österrike helt ny konstellation vore en koalition med miljöpartiet 2017 stupade partiet på femprocentsspärren, men tack vare ”Greta-effekten” nu blev valets största vinnare med över 12 procent. På delstatsnivå finns redan ett väl fungerade regeringssamarbete i Tirol. Men klar är också att miljöpartiets vänsterflygel hatar Sebastian Kurz.

Möjligen skulle det kunna fungera i en trepartiregering tillsammans med det liberala Neos som nu har gått upp från 5,2 procent till drygt 7 procent. Där skulle Kurz inflytande inte vara fullt så dominerande.

Läget är alltså komplicerat, och Österrike står vid ett vägskäl: endera fortsätta högerkursen eller öppna landet för en ny politisk riktning med gröna och liberala inslag.

Efter reklamen visas:
Oklar regering efter klar seger i Österrike
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons