Annons

”Rasen en väckarklocka – sälj dessa fonder”

Världens börser dyker och som fondsparare kan det innebära att du behöver städa i portföljen, särskilt om du satsat på USA-fonder eller techbolag som Apple och Amazon.

– Betrakta gårdagens fall som en väckarklocka och ta tillfället i akt, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Under strecket
Publicerad

Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Foto: TT Bild 1 av 1

Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Foto: TT Bild 1 av 1
Avanzas sparekonom Johanna Kull.
Avanzas sparekonom Johanna Kull. Foto: TT

Efter onsdagen och torsdagens börsras finns det sannolikt flera fondsparare som svettas lite extra.

USA-fonder har seglat upp som en favorit hos de svenska spararna på senare tid. Hos Avanza är det vinnarfonderna både under september och sett över hela året.

– Det är dels ett resultat av kraftiga kursuppgångar i USA, men svenskarnas USA-fonder har också fått en extra skjuts av att kronan har försvagats mot dollarn, säger nätbankens sparekonom Johanna Kull.

Även globalfonderna, som till hälften består av USA-fonder, lockar svenska sparare. Tillsammans utgör de en fjärdedel av Avanzas totala sparande i aktiefonder.

Men efter Nasdaqs fall på 4 procent uppmanar Johanna Kull till att rannsaka portföljen.

– Börja med att titta på hur stor del av sparandet som är exponerat i USA-fonder och globala fonder. Har du över hälften av sparandet i Nordamerikanska fonder och är överviktad mot USA och dollarn kan det vara läge att vikta om, säger hon.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion: Extrasändning om börsoron

Särskilt uppmärksam bör man vara om fonderna är nischade till en specifik sektor. Ett praktexempel är techsektorn, som tog mycket stryk på den amerikanska börsen under onsdagen. Svenskarnas guldkorn Apple och Amazon föll till exempel med 5 respektive drygt 6 procent.

– Har du väldigt stor exponering mot techbolag är det läge att se över spridningen. Betrakta gårdagens fall som en väckarklocka och ta tillfället i akt, säger Johanna Kull.

I ljuset av dollarförstärkningen och handelskonflikten mellan USA och Kina har många tillväxtmarknadsfonder åkt på ordentligt med stryk under året. Om man inte tänker väldigt långsiktigt kan det enligt Johanna Kull vara en god idé att backa från de marknaderna.

Även Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners, varnar för handelskonfliktens och penningpolitikens effekter. Hennes främsta råd efter de globala börsrasen är att ha is i magen – men att samtidigt försöka undvika konjunkturkänsliga fonder med tillväxtaktier i till exempel teknikbolag.

– Annars kan man satsa på investeringar inom andra tillgångsslag. Ett alternativ är hedgefonder med strategier som är mindre korrelerade med aktiemarknaden, säger hon.

Vill man parkera pengarna finns ränteplaceringar, men då gäller det att hitta fonder med låga avgifter i och med ränteläget.

– Man ska inte ha ont i magen efter det här börsraset, då är man för hårt exponerad mot aktiemarknaden i sitt sparande. Vi rekommenderar en undervikt mot aktier på grund av alla risker vi ser, säger Linda Lyth.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold är inne på samma linje. Han påpekar att många svenska sparare antagligen har för stor andel aktiefonder i nuläget.

– Har du mer aktier än vad du kanske tänkt från början är det extra viktigt att vara förberedd på en nedgång på 30–40 procent. Du måste ha en strategi som innebär att du inte behöver bry dig om dagar när börsen dyker, säger han.

Joakim Bornold tipsar liksom Avanzas Johanna Kull om att se över globalfonderna.

– Många har inte en aning om att globalfonderna påverkas så mycket av USA. Men om det går att göra någonting smart i det här läget? Nej, det tror jag inte. Det är varken köp eller säljläge, men självklart är det alltid bra att se över riskexponeringen, säger han.

Efter reklamen visas:
Så klarar du ett börsras
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons