Annons

”Rätt att omhänderta barn till IS-återvändare”

Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Erik Simander/TT, Claudio Bresciani/TT

Socialtjänsten i Sveriges kommuner har rätt att omhänderta barn till IS-återvändare. Den bedömningen gör inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) på DN Debatt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Enligt Damberg och Johansson finns det stöd i LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) för kommunerna att agera om återvändande barn far illa.

På DN Debatt ger man besked:

”Inom regeringskansliet har det gjorts en rättslig analys av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Bedömningen är att LVU ger stöd för beslut att omhänderta barn till IS-återvändare som befinner sig i en svensk kommun”, skriver ministrarna.

Damberg och Johansson påpekar att varje fall måste behandlas individuellt:

”Inget barn ska straffas för sina föräldrars brott. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras hem”, skriver de.

Ministrarna konstaterar i artikeln att IS fall inte innebär att hotet från våldsbejakande islamism försvunnit. Och att Sverige samtidigt ska säkerställa att beredskapen på hemmaplan fungerar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons