Annons

Rättegången om attack mot synagogan inledd

På tisdagen startade rättegången efter brandattacken mot synagogan i Göteborg. Tre unga män, varav två palestinska medborgare, står åtalade för grov mordbrand. Enligt åklagaren handlar det om ett hatbrott. Arkivbild.
På tisdagen startade rättegången efter brandattacken mot synagogan i Göteborg. Tre unga män, varav två palestinska medborgare, står åtalade för grov mordbrand. Enligt åklagaren handlar det om ett hatbrott. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rättegången efter brandattacken mot synagogan i Göteborg har inletts.

Tre unga män, varav två palestinska medborgare, står åtalade för grov mordbrand. Enligt åklagaren handlar det om ett hatbrott.

Under strecket
TT
Publicerad

Attacken mot synagogan ägde rum den 9 december förra året, bara tre dagar efter det att USA:s president Donald Trump meddelat att landets ambassad i Israel skulle flyttas till Jerusalem. Beslutet väckte snabbt vrede och protester, inte minst i Palestina som gör anspråk på östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Ett tiotal personer kom i grupp och minst sex molotovcocktails kastades mot synagogan i Göteborg där en fest med ett 40-tal judiska ungdomar pågick.

Enligt åklagaren Stina Lundqvist låg sannolikt ett hatbrottsmotiv bakom händelsen.

– Hatbrottet läggs ju in som en försvårande omständighet, att motivet har varit att kränka en folkgrupp och dess religion. Det kan ge ett längre straff, att det skärper synen på brottet, har åklagare Stina Lundqvist tidigare sagt till TT.

– Vi har uppfattat det som en planerad attack som en följd av Donald Trumps uttalande tre dagar tidigare.

Filmsekvenser från platsen, fingeravtryck på en flaska med bensin, sökningar på judiska församlingen på nätet och en tappad mobiltelefon ingår i den tekniska bevisningen som nu läggs fram i rätten.

En av de åtalades advokat har låtit utföra en egen brandutredning för att försöka visa att det fanns en mycket liten risk att branden skulle sprida sig.

Göteborgs-Posten uppger att räddningstjänstens rapport ger en annan bild. "Om någon av bilarna fattat eld kunde fönster på husets fasad ha spruckit och branden spridit sig vidare in i fastigheten", står det i rapporten.

De åtalade nekar till brott och menar att de inte på något sätt har varit delaktiga i händelsen. Rättegången pågår fram till den 21 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons