Annons

Sommartider – då sitter färre i häktet

Trycket minskar på landets häkten under sommaren.
Trycket minskar på landets häkten under sommaren. Foto: Ola Torkelsson/TT

När rättsväsendet tar semester blir det glesare i landets häkten, visar SvD:s genomgång.

– Semesterlediga poliser griper väldigt sällan bovar, säger rättsexpert.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveriges häkten har under året varit fulla till bristningsgränsen. Intagna har tvingats dela cell och besöksrum har gjorts om till häktesplatser. Men nu är trycket lägre – vilket inte alls är ovanligt när sommaren kommer.

Under semestermånaderna juli och augusti syns en tydlig nedgång i antalet personer som sitter i häkte i Sverige. Det visar SvD:s genomgång av de senaste fem årens statistik gällande medelbeläggningen per månad i häkte. En bild som bekräftas av Kriminalvården.

– Det här är något som vi ser varje sommar, antalet häktade går ner, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare, tror att den rimliga förklaringen stavas semester.

– I normalfallet tar huvuddelen av poliser, åklagare, domare och kriminalvårdare semester under sommarmånaderna i Sverige. Att antalet i häkte går ner beroende på det tror jag är en rimlig gissning. Semesterlediga poliser griper väldigt sällan bovar och utreder brott, även om det händer. I och med det blir det en lägre frekvens av redovisningar till åklagare, säger han.

Annons
Annons

Frågan om polisens bemanning är ständigt återkommande när sommarmånaderna närmar sig. Stationer som tvingas stänga, poliser som måste jobba övertid och vissa brott som prioriteras bort är vanliga inslag i rapporteringen.

SvD berättade förra veckan om situationen i polisområde Norra Lappland där en polisbil ska täcka 13 procent av Sveriges yta under en period.

– Alla som är semesterlediga fattas ju, polisen anser sig ständigt ha brist på resurser. Och de resurserna blir inte annat än lägre på sommaren. Det är en påfrestning på samhället, säger Sven-Erik Alhem.

Under de fem senaste åren har medelbeläggningen i häkte, det vill säga det genomsnittliga antalet inskrivna per dag, varit som lägst i augusti följt av juli. Men även i december och januari kan man se en nedgång.

Tittar man på hela 2018 var det i genomsnitt 1 896 inskrivna per dag i häkte. Som lägst var det i augusti med 1 675 inskrivna och som högst i november med 2 033 i häkte.

I rapporten Kriminalvård och statistik 2018, som publiceras årligen, slår Kriminalvården fast att variationerna beror på ”säsongsrelaterade skillnader i aktiviteten genom rättskedjan (från polis till domstol)”.

Från polisens sida vill man inte spekulera i orsaker till att färre sitter i häkte under semestermånaderna.

”Polismyndigheten har inte gjort någon analys av detta”, är svaret vi får från polisens nationella mediecenter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons