Annons

Rättvis telefon gör det lätt att laga sprucken skärm

Ambitionsnivån är hög, men produkten är inte riktigt på samma nivå som jättarnas telefoner. Men Fairphone 2 är snarare en vision och ett uppdrag än en telefon, enligt företaget. SvD har testat en etisk telefon.

Under strecket
Publicerad
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

1 / 6

Foto: Anders Ahlgren

Introduktion – etisk produktionsväg

Fairphones första satsning på en rättvis telefon lanserades 2013, på crowdfundingsajter. Det holländska företaget ville ha minst 5000 förhandsbokningar på en månad för att dra igång verksamheten. De fick mer än 10 000 och nio månader senare kunde de första telefonerna levereras till kunderna.

Tre år senare släpps Fairphone 2. Fairphones huvudmål är att göra telefoner som håller längre och att ha en produktionsväg som är betydligt mer miljömässigt hållbar och etisk, berättar Daria Koreniushkina, PR-ansvarig på Fairphone.

– För oss handlar att göra en smartphone om att göra ett verktyg för att lyfta sociala och miljömässiga problem bakom telefonen. Det handlar om att använda mer ansvarsfullt framtaget material, göra designen mer utbytbar, att förbättra arbetsförhållanden för tillverkarna, att förlänga telefonens livstid och återvinning.

Gör andra företag inte tillräckligt?

– De flesta företag är medvetna om det, alla varumärken har några som jobbar med hållbarhet. Vi vill sätta fart på de processerna. När konsumenter visar att de vill ha etiska produkter är det en signal till industrin att göra sådana telefoner.

Hur bra är Fairphone 2? SvD har testat den:

Annons
Annons
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

2 / 6

Foto: Anders Ahlgren

Kamera – medioker upplevelse

De flesta kameror i dagens smartphones har blivit bättre och bättre. Den utvecklingen märks inte riktigt i Fairphone 2. En bakre kamera på 8 megapixel och en främre på 2 megapixel övertygar inte på pappret, och inte heller i verkligheten.

Bilderna har inte mycket skärpa, och skärmen hänger inte med lika bra när korten ska tas som i många andra telefoner. Med detta sagt kan man naturligtvis komma undan i många fall genom att slänga på några filter i efterhand om bilder ska läggas upp på Instagram. Men faktum består: kameran i Fairphone 2 är inte mycket att hänga i julgranen.

Delbetyg:

Betyg: 2 av 6
Annons
Annons
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

3 / 6

Foto: Anders Ahlgren

Mjukvara – fyndiga skärmtexter

Fairphone 2 använder sig av Android. När jag testar telefonen och sveper omkring i menyerna märks ibland några buggar. Men enligt Fairphone ska detta ha åtgärdats i den senaste mjukvaruuppdateringen.

Givetvis ger det telefonen en bredd att den likt andra Android-telefoner har ett stort utbud av appar i Google Play. Dessutom har Fairphone petat in några fyndiga texter i låsskärmen, till exempel hur lång tid du har haft "peace of mind", det vill säga inte använt telefonen.

Sammantaget är det en habil upplevelse, utan några större störningsmoment.

Delbetyg:

Betyg: 4 av 6
Annons
Annons
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

4 / 6

Foto: Anders Ahlgren

Tillbehör – coolt med genomskinligt

Det genomskinliga skalet som följde med i testversionen är det klart snyggaste av de som finns att tillgå. Att se det innersta av telefonen rimmar också väl med Fairphones transparenta ideologi.

Däremot finns det inte ett större utbud av andra tillbehör till telefonen. I botten finns en micro-usb-port för laddning, men det verkar vara den enda funktionen. För att många ska överväga att köpa en Fairphone 2 måste den naturligtvis också fungera med kringutrustning.

Delbetyg:

Betyg: 3 av 6
Annons
Annons
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

5 / 6

Foto: Anders Ahlgren

Hårdvara – skriv ut skal

Fairphone 2 är nästan dubbelt så tjock som en Iphone 6s. Det kan tyckas vara en nackdel, men när jag håller i telefonen känns den väldigt bra i handen. Det finns inte heller så många olika knappar runtom, vilket också är tacksamt.

Ett av Fairphones viktigaste mål är att telefonen ska gå att laga själv. Slit- och slängsamhället är helt enkelt fel, tycker företaget. Därför kan du till exempel själv skriva ut ett nytt skal med 3d-skrivare och det ska gå att laga skärmen utan hjälp utifrån.

Den här vägen borde fler företag välja. Det är inte rimligt att en ska behöva få en helt ny Iphone bara för att hörlursuttaget glappar. Den modulbaserade inriktningen för Fairphone handlar framförallt om att förlänga mobilens liv. Även om till exempel LG har introducerat modultillbehör i sin senaste telefon G5, är utbytbara delar i telefoner något som saknats länge, tycker jag.

Processorn är av Snapdragon-sort och snabb och skärmen 5 tum stor. RAM-minnet ligger på 2 GB och den inbyggda lagringen på 32 GB, med plats för minneskort. På de punkterna skiljer sig inte Fairphone 2 nämnvärt från de mer välkända märkena.

Delbetyg:

Betyg: 5 av 6
Annons
Annons
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

Volfram, en av många mineraler som används i smartphones. Här utvunnen i Rwanda.

Foto: Fairphone Bild 2 av 2

6 / 6

Foto: Anders Ahlgren

Slutsats – ett ställningstagande

Daria Koreniushkina på Fairphone betonar att en smartphone är en komplex produkt som kräver att det finns många olika aktörer. Men företaget vill jobba med underleverantörer för att förbättra de etiska delarna i de olika leden.

Fairphones fokus på konfliktmineraler är något som troligtvis kommer att komma på bredare front, även bland större tillverkare. Mineralutvinningen i till exempel Kongo är viktig att hålla koll på. Också situationen i andra afrikanska länder, där jakten på smartphone-mineraler är livsfarlig, är inte hållbar i längden.

Fairphone 2 i sig är en helt ok telefon. Den haltar på vissa områden, men klarar sig bra i andra. Vill du inte ha det allra senaste, men ändå en smartphone, kan den vara ett bra val. Den kostar cirka 6000 kronor, och kan köpas via bland annat tidningen ETC:s egen nätbutik.

Att köpa en Fairphone 2 är ett sorts ställningstagande. De stora tillverkarna vill ofta framhålla sina engagemang för åtminstone miljön. Men Fairphone vill ta det hela ett steg längre, enligt Daria Koreniushkina.

– Telefonen är långt ifrån att vara 100 procent rättvis, det visste vi från början. Det finns tusentals frågor att ta tag i inom industrin, och det kan inte ett företag ändra på över en natt. Men om inte någon gör något kommer inget att hända.

Totalbetyg:

Betyg: 4 av 6
Volfram, en av många mineraler som används i smartphones. Här utvunnen i Rwanda.
Volfram, en av många mineraler som används i smartphones. Här utvunnen i Rwanda. Foto: Fairphone
Annons
Annons
Annons
Annons