Annons

Raul Castro: ”Obama är en hederlig man”

Historia skrevs när presidenterna Castro och Obama på lördagen höll det första mötet mellan Kuba och USA på så hög nivå sedan revolutionen 1959. I en remarkabel vändning efter fem decennier av aggression väljer Castro nu att hylla den amerikanska presidenten.

Under strecket
Publicerad

Obama och Castro skakade hand med varandra på panamerikanska toppmötet i Panama.

Foto: REUTERSBild 1 av 1

Obama och Castro skakade hand med varandra på panamerikanska toppmötet i Panama.

Foto: REUTERSBild 1 av 1
Obama och Castro skakade hand med varandra på panamerikanska toppmötet i Panama.
Obama och Castro skakade hand med varandra på panamerikanska toppmötet i Panama. Foto: REUTERS

NEW YORK. Relationen mellan de två ärkefienderna Kuba och USA har på bara några månader förbättrats mer än någon trott vara möjligt så länge bröderna Castro är kvar vid makten.

På lördagen skrevs historia vid ett latinamerikanskt toppmöte i Panama City när de båda ländernas presidenter höll det första mötet länderna emellan på så hög nivå på 50 år.

I ett nära timslångt tal dessförinnan lade Castro ut texten om den kubanska revolutionen, USA:s fiasko i Grisbukten och årtionden av aggression mot USA och dess långa rad presidenter som passerat revy i Washington medan Fidel och, numera, Raúl Castro behållit makten i Havanna.

**Plötsligt avbröt sig **den kubanska presidenten och bad om ursäkt för att ha låtit känslorna fara iväg med sig. Han slog fast att Obama inte kan klandras för USA:s handelsembargo mot Kuba – och levererade sedan vad som bara kan tolkas som en hyllning av den amerikanska presidenten:

Annons
Annons

– Enligt min mening är president Obama en hederlig man, sa Raúl Castro inför förvånade journalister på plats i Panama City.

Obama konstaterade att han inte vill låta sig begränsas av konflikter som har sitt ursprung i en annan tid då han själv inte var född.

– USA vill inte hållas kvar i det förflutna, vi ser in i framtiden. Kalla kriget är över sedan länge, sa Obama i sitt tal vid toppmötet strax innan Castro intog scenen.

Senare på lördagen planerade de båda presidenterna sätta sig för enskilda överläggningar, bland annat om hur den diplomatiska relationen mellan länderna ska återställas. Den ambitionen annonserades samtidigt av Obama och Castro i december, det senaste exemplet på Obamas utrikespolitiska offensiv under sina två sista år vid makten där även atombränsleförhandlingarna med Iran ingår.

Vita Huset förmodas inom kort annonsera att USA vill lyfta bort Kuba från listan över länder som sponsrar terrorism. Betydligt svårare kan det bli att häva handelsembargot, vilket kräver ett aktivt kongressbeslut. Med republikansk majoritet i båda kamrarna är det ovisst hur det ska gå till, även om vissa republikanska politiker också visat sig stödja Obamas initiativ att normalisera relationen med Kuba.

Tidigare i år lättade USA på reserestriktionerna för amerikaner som vill besöka Kuba. Och i Havanna är det lätt att hitta stöd för de upptinade relationerna. Med en statlig månadslön på motsvarande några hundra kronor hoppas kubaner på inte minst en förbättrad ekonomi. Samtidigt vågar få tro på snabba förändringar.

Enrique Suárez driver en restaurang i Havanna. Han inser att mycket återstår.

– Det är embargot, Guantanamo, mänskliga rättigheter. Alla vill att det ska gå fortare framåt i Kuba än det gör nu, sa han till SvD i februari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons