Annons

Razzian: Hybris grund till kris i Deutsche Bank

BONN | Razzian mot Deutsche Bank som fortsatte på fredagen sätter strålkastarljuset på en bank i djup kris – och på en dramatisk omvandling från en av det tyska näringslivets kronjuveler med globala ambitioner till ett krympande imperium på jakt efter en ny identitet och nya kunder. På börsen faller aktien som en sten.

Under strecket
Publicerad

Fullt av polisbilar på Deutsche Banks bakgård under razzian på torsdagen.

Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1

Fullt av polisbilar på Deutsche Banks bakgård under razzian på torsdagen.

Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1
Fullt av polisbilar på Deutsche Banks bakgård under razzian på torsdagen.
Fullt av polisbilar på Deutsche Banks bakgård under razzian på torsdagen. Foto: Michael Probst/AP

Räden mot Deutsche Bank inleddes på torsdagen när en hel flotta av blåvita polisbilar körde upp framför banken huvudkontor i Frankfurt och fyra andra fastigheter. 170 poliser, åklagare, federala kriminalpoliser och skatteexperter stormade lokalerna och tog sig ända fram till koncernledningens kontor.

På Frankfurtbörsen rasade aktien. Sedan början av året har kursen gått ned med över 80 procent.

Utredningen koncentrerar sig på misstankar om penningtvätt men handlar också om Deutsche Banks roll i härvan om Danske Bank och miljarderna som ha tvättats med hjälp av Danske Banks filial i Estland.

Deutsche Bank hade fram till 2015 ett nära samarbete med filialen i Estland. Samma sak gäller enligt uppgifter i medierna för amerikanska JP Morgan Chase och Bank of America.

Annons
Annons

Konkret misstänks Deutsche Bank för att under åren 2013 till 2018 ha hjälpt mer än 900 kunder att tvätta pengar. Det ska ha skett via ett bolag på skatteparadiset Virgin Island, centrum för en stor del av världens skatteplanering. Volymen på transaktionerna ska ha uppgått till 311 miljoner euro enbart under 2016.

Första misstanker kom i samband med Panama Papers, dokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca som ett nätverk av undersökande journalister fick tillgång till och började offentliggöra 2016. Den tyska federala kriminalpolisen BKA har sedan dess kontinuerligt utvärderat dokumenten som innehåller uppgifter om sammanlagt 214 000 brevlådeföretag i Panama.

Deutsche Bank försäkrade på fredagen att banken samarbetar med åklagarna för att gå till botten med misstankarna.

Banken har också kommunicerat via sociala medier och twittrat att ”Det stämmer att tysk polis undersöker ett antal av våra kontor i Tyskland. Det har att göra med Panama Papers. Mer detaljer kommer kommuniceras när vi vet. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna”.

Oklart är ännu vilka personer som är i skottgluggen för myndigheterna. Källor som citeras i medierna uppger att koncernledningen inte är berörd.

Löst sitter trots detta bankens chef för regelefterlevnad Sylvie Matherat som är ansvarig för att lagar och regler följs. Internt kritiseras hon sedan länge för att inte agera tillräckligt kraftfullt mot tillsynsbrister.

Det inte är första gången som Deutsche Bank anklagas för hjälp till penningtvätt.

Åklagarna utreder nu inte bara mot bolaget på Virgin Island utan även mot anställda i Frankfurt som ska hjälpt förmögna kunder att placera pengar med oklar bakgrund på tyska konton. Det bekräftar enligt de tyska medierna att Sylvie Matherat allt för ofta sett mellan fingrarna.

Annons
Annons

Inte heller koncernchef Christian Sewing lär klara sig helskinnad ur affären. Innan han i våras utsågs till högste chef, den tredje på bara tre år, var han ansvarig för Deutsche Banks förmögenhetsförvaltning och därmed för den avdelning som nu är i fokus för utredningen mot den tyska verksamheten.

Till saken hör att det inte är första gången som Deutsche Bank anklagas för hjälp till penningtvätt. Så sent som förra året betalade banken böter på totalt 650 miljoner dollar för att ha hjälpt ryska kunder att transferera 10 miljarder dollar till utlandet.

2015 dömdes banken av tyska finansinspektionen BaFin till böter på 40 miljoner euro för brister i kontrollen av svarta pengar och penningtvätt.

Som ett slag i ansiktet beskrivs finansinspektionens beslut i september att tillsätta en extern kontrollör som ska se till att Deutsche Bank lever upp till reglerna för penningkontroll.

En gång tiden styrde eller påverkade banken stora delar av Tysklands näringsliv och det som på den tiden kallades ”Tyskland AB”.

I medierna haglar det under tiden kritik.

– Ledningen verkar sakna all kompetens att skapa förnuftiga kontrollmekanismer, kommenterar Daniel Schäfer vid affärstidningen Handelsblatt under rubriken ”Skandalbank nummer ett”.

”Nummer ett” är en anspelning på Deutsche Banks ledande roll i Tyskland. Men också på dess krympande betydelse. En gång tiden styrde eller påverkade banken stora delar av Tysklands näringsliv och det som på den tiden kallades ”Tyskland AB”, ett exklusivt nätverk och industrikoncerner och banker.

Men så tog man från Frankfurt upp kampen med de amerikanska investmentbankerna och drömde om att bli en global spelare. Tidvis hade Deutsche Bank en global topposition sett till förvaltade tillgångar.

Men det kostade miljarder och innebar risker och äventyr som översteg Deutsche Banks möjligheter och som bar fröet till en smärtsam nedgång. I dag återfinns tyskarna inte ens på tio-i-topp listan och har begravt alla globala ambitioner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons