Reafynd: ”Massiv berättelse – mycket smart”
Hur ser relationer ut i ett franskt klassamhälle? Hur hanterar man att se Israel falla samman när ens familj har judisk bakgrund? Svaren finns i redaktionens bokreatips.
1 / 10
”Här är jag” av Jonathan Safran Foer
Norstedts
Översättning av Annika Ruth Persson
Diasporaroman
I ”Här är jag” skildrar Jonathan Safran Foer den stökiga barnfamilj Bloch och deras relation till varandra, sig själva, judendomen och Israel.
”Denna hans tredje roman är både tjockare och mer komplicerad än de andra, en massiv berättelse på alla sätt och vis, pratig och frustrerande, medkännande och mycket smart” skrev Josefin Holmström om den nästan 600 sidor tjocka boken här i SvD.
2 / 10
”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman
Bookmark förlag
Roman
Alex Schulman vill ta reda på var hans egen inneboende vrede kommer ifrån. Med hjälp av dagböcker och brev undersöker han sin egen släkt och hittar en uppslitande kärlekshistoria.
"Schulmans litterära universum må vara litet, men det är – han gör det – oupphörligt spännande"… "Vid närmare eftertanke inser jag att upplevelsen av en författare som snart har slut på ämnen, är tämligen bekant. ...alla Alex Schulmans böcker är skrivna på det sättet. Som om varje bok vore, inte bara den sista, utan den enda", skriver SvD:s Therese Eriksson i sin gästrecension i Expressen.
3 / 10
”Doften av en man” av Agneta Pleijel
Norstedts
Roman
2017 kom Agneta Pleijels uppföljare till den självbiografiska och mycket omtyckta romanen ”Spådomen”. ”Doften av en man bygger” på de kärleksrelationer hon hade som ung litteraturstudent på 1960-talet.
”Agneta Pleijels text har en lyster som går långt utanför memoarens redovisande”, skrev Jenny Aschenbrenner i SvD.
4 / 10
”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell
Norstedts
Prosa
En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.
"Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skrev Clara Block Hane om boken, som legat många veckor på SvD:s Boklista.
5 / 10
”Hjärtat är bara en Muskel” av Kristofer Ahlström
Bockförlaget Forum
Roman
Berättelsen följer Elisabeth som flytt Gotland för storstadens anonymitet. Hon vaknar upp efter en bilkrasch och får reda på att hennes partner, Isak, är död. Men i sorgen börjar en ny bild av vem Isak egentligen var att träda fram.
”När Kristofer Ahlström berättar har varje detalj betydelse, antingen nu eller längre fram. Och jag har inte bara känt mig utmattad under läsningen av denna bok, utan faktiskt till och med plågad. Det är ingen anmärkning, tvärtom, jag lider av att Elisabeths smärta, utsatthet och oro är så starkt förmedlad”, skrev Clara Block Hane om boken här i SvD.
6 / 10
7 / 10
”Vaggvisa” av Leila Slimani
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättning av Maria Björkman
Roman
I sin Goncourtprisvinnande roman skildrar Leila Slimani ett franskt klassamhälle. Juristen Myriam och hennes man, Paul, försöker återgå till friheten de hade innan de fick barn genom att anställa barnflickan Louise. Men parets ovilja att ta till sig tecknen på Louise utsatthet gör att allt snart är på väg utför.
Kristoffer Leandoer skrev i SvD att Slimani har "förmåga att identifiera vår allra ömmaste punkt och trycka till så hårt och obarmhärtigt som möjligt"
8 / 10
”Intet liv” av Nina Bouraoui
Modernista
Översättning av Jonas Wicktor
Prosa
En av Frankrikes stora författarnamn är även mycket läst här i Sverige. Det här är hennes andra roman, en gotisk berättelse om döden där vi följer en kvinna som vandrat omkring och vakat över kyrkogårdarna sedan barndomen.
9 / 10
”Mödrarnas söndag” av Graham Swift
Albert Bonniers Förlag
Prosa
Översättning av Hans-Jacob Nilsson
”Varför skulle jag skriva om en specifik dag under ett visst år? Varför skulle det plötsligt ske mig? Men nu när jag har skrivit den här romanen verkar det nästan omöjligt att inte ha skrivit den”, så den engelske författaren Graham Swift till SvD.
Boken han talar om tar avstamp i ”Mödrarnas söndag” 1924, när den föräldralösa husjungfrun Jane Fairchild bestämmer sig för att tillbringa dagen i armarna på sin älskare – och hennes liv tar ny riktning.
10 / 10
”Våldets Historia” av Édouard Louis
Wahlström & Widstrand
Översättning av Marianne Tufvesson
Roman
Svårigheten i att behålla sanningen om, och makten över, sin egen berättelse är den bärande grundtanken i Édouard Louis "Våldets historia".
Berättarjagets kärleksnatt en julafton slutar med våldtäkt och mordförsök. Efter det är han besatt av att berätta vad som hänt honom, av att få äga sin berättelse i den värld av rasism och homofobi som vill lägga beslag på den.