Annons

Wallström: ”Sverige har förståelse för ilskan”

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg stödjer anfallen i Syrien av USA, Frankrike och Storbritannien. FN manar till återhållsamhet i reaktionerna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Remy de la Mauviniere / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

1 / 8

Assad: ”Syrien än mer beslutsam att bekämpa terrorism”

Foto: Remy de la Mauviniere / TT / NTB Scanpix

Syriens president Bashar al-Assad uttalar sig nu om den USA-ledda attacken. Enligt Al-Jazira har Assad sagt till Irans president Hassan Touhanu att en USA-ledd attack skulle öka Syriens beslutsamhet att bekämpa och krossa terrorism i ”varje tum av landet”. Rouhani betonade till Assad att Iran skulle fortsätta att stå vid Syriens sida.

Annons
Annons
Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 1 av 1

2 / 8

Wallström: ”Sverige har förståelse för den ilska som väcks”

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Strax före lunch på lördagen släppte UD ett försiktigt uttalande från Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Hon skriver att ”Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien” och ger som bakgrund att ”kemvapen är förbjudna och användningen av dem är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet.”

Utrikesministern beklagar vidare att säkerhetsrådet på grund av ryska veton inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg.

”USA, Storbritannien och Frankrike har i natt agerat militärt i Syrien med syfte att avskräcka från användning av kemiska vapen. Det är nu viktigt att konflikten inte eskalerar, att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar.”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skrev ett pressmeddelande där han bland annat skrev: ”Vi har förståelse, både för ilskan mot den syriska regimen, och för att USA, Storbritannien och Frankrike nu agerar militärt”.

”Med detta har dock USA, Storbritannien och Frankrike - med uttalat stöd från EU och Nato - till sist markerat en gräns för alla röda linjer som har passerats under de senaste åren. Det är en viktig signal.”

Annons
Annons

Syriens president Bashar al-Assad

Foto: Remy de la Mauviniere/APBild 1 av 1

3 / 8

Syrien: ”Brutal barbarisk aggression”

Syriens president Bashar al-Assad
Syriens president Bashar al-Assad Foto: Remy de la Mauviniere/AP

Syriens utrikesdepartement fördömer attacken i starka ordalag, och kallar insatsen för en "brutal, barbarisk aggression". Syrien hävdar att den syftar till att stoppa Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) från att utreda den misstänkta gasattacken, men säger också att den inte påverkar landets kamp mot militanta rebeller.

Annons
Annons

Jens Stoltenberg.

Foto: Olivier Matthys/APBild 1 av 1

4 / 8

Nato: ”Försvagar regimens förmåga”

Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys/AP

Nato har upprepade gånger fördömt Syriens användning av kemvapen och ser den som ett tydligt brott mot internationella överenskommelser, enligt uttalandet.

"Det kommer att försvaga regimens förmåga att attackera det syriska folket med kemiska vapen", säger Stoltenberg i ett uttalande.

Annons
Annons

Rökpelare syns utanför Damaskus på lördagsmorgonen.

Foto: Hassan Ammar/APBild 1 av 1

5 / 8

Oppositionen: ”Kommer inte tveka”

Rökpelare syns utanför Damaskus på lördagsmorgonen.
Rökpelare syns utanför Damaskus på lördagsmorgonen. Foto: Hassan Ammar/AP

Den syriske oppositionsledaren Nasra al-Hariri vädjar samtidigt till den syriska regimen att sluta angripa civila, oavsett om det är med kemiska stridsmedel eller andra slags vapen.

”Kanske kommer inte regimen att använda kemvapen igen, men den kommer inte att tveka kring att använda vapen som är godkända av internationella samfundet, som tunnbomber och klusterbomber”, twittrar han, enligt Reuters.

Annons
Annons

Antonio Guterres.

Foto: Salvatore Di Nolfi/APBild 1 av 1

6 / 8

FN: ”Farliga omständigheter”

Antonio Guterres.
Antonio Guterres. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar till lugn efter det USA-ledda anfallet mot Syrien och säger att alla inblandade bör undvika åtgärder som kan eskalera konflikten.

Guterres fördömer även användningen av kemiska vapen och säger att det är viktigt att medlemsländer följer internationell rätt och utreder händelsen ordentligt.

”Jag uppmanar alla medlemsländer till återhållsamhet under dessa farliga omständigheter och att undvika alla åtgärder som kan trappa upp situationen och förvärra lidandet för Syriens folk", skriver FN-chefen i ett uttalande.

Annons
Annons

Arkivbild: Syriska flyktingar vid gränsen till Jordanien.

Foto: APBild 1 av 1

7 / 8

Amnesty: ”Ta emot flyktingar”

Arkivbild: Syriska flyktingar vid gränsen till Jordanien.
Arkivbild: Syriska flyktingar vid gränsen till Jordanien. Foto: AP

Amnesty International varnar för att flyganfallen kan skada civila.

"Alla försiktighetsåtgärder måste vidtas så att inte civila skadas i alla militära aktioner", säger Raed Jarrar vid organisationens avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

Amnesty uppmanar också USA:s president Donald Trump att ta emot syriska flyktingar.

Annons
Annons

Barn vårdas efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma.

Foto: TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

8 / 8

Barn vårdas efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma.
Barn vårdas efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons