Annons

”Krisen absolut inte över – Akademien sitter ju i skiten”

Kultursverige kommenterar Svenska Akademiens inval av Jila Mossaed och Eric M Runesson.

Under strecket
Publicerad

Åsa Linderborg, Kung Carl XVI Gustaf och Pelle Andersson

Foto: Johan Nilsson/TT, Pontus Lundahl/TT, Jan-Åke Eriksson Bild 1 av 1

1 / 11

Efter reklamen visas:
Lisa Irenius om de två nya ledamöterna

Svenska Akademien utser juristen Eric M Runesson, som efterträder Lotta Lotass på stol 1, och författaren Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman på stol 15 till nya ledamöter

Eric M Runesson, född 1960, är jur dr och docent vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har varit verksam som advokat och adjungerad professor i Lund och Stockholm. Runesson har stor erfarenhet av skiljemanna- och medlingsuppdrag. Han är numera justitieråd i Högsta domstolen.

Åsa Linderborg, Kung Carl XVI Gustaf och Pelle Andersson
Åsa Linderborg, Kung Carl XVI Gustaf och Pelle Andersson Foto: Johan Nilsson/TT, Pontus Lundahl/TT, Jan-Åke Eriksson

Jila Mossaed föddes 1948 i Teheran och kom till Sverige 1986. På persiska har hon givit ut två romaner och sex diktsamlingar. Därefter har hon utkommit med sju diktsamlingar på svenska, senast Vad jag saknades här. Jila Mossaed har tilldelats en rad litterära priser, däribland Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2016.

De två nya ledamöterna kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Annons
Annons

Göran Greider

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

2 / 11

Göran Greider: Det stora eländet kvarstår

Göran Greider
Göran Greider Foto: Bertil Ericson/TT

Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten

"Det är utmärkta namn. Jila Mossaed, som jag för övrigt satt och pratade med på senaste bokmässan, är en mycket fin poet och en politiskt medveten människa. Och hon ingår inte i något av litteraturens bunkergäng. Juristen Runesson vet jag intet om, men en jurist bör ju finnas i Akademien.

Men det stora eländet kvarstår: stadgarna bör i grunden göras om så att ledamöterna inte sitter på livstid. Ruljans! Transparens! Dödlighet! Det är vad jag kräver av en modern akademi."

Annons
Annons

Lena Andersson

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

3 / 11

Lena Andersson: Ett mycket klyftigt val

Lena Andersson
Lena Andersson Foto: Staffan Löwstedt

Lena Andersson, författare

"Runesson vet jag inget om men jag hoppas att han är en filosofiskt lagd jurist och inte rättspositivist.
Mossaed är ett mycket klyftigt val. Och hon har helt rätt ålder för att kunna ta vid i det här skedet. "

Annons
Annons

Åsa Linderborg

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

4 / 11

Åsa Linderborg: Jag blev glad!

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg Foto: Pontus Lundahl/TT

Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet:

Om Eric M Runesson: Jag vet ingenting om honom, men av en jurist i Svenska Akademien förväntar jag mig att han förstår filosofin bakom juridiken.

Om Jila Mossaed: Jila, som fick Aftonbladets litteraturpris 2015 för sin speglande poesi, är en självständig intellektuell med stor integritet. Jag blev glad!

Det är bra att Akademien inte pressades att hämta en jurist bland kungens män (läs: Fredrik Wersäll). Det här invalet ger i alla fall intryck att de försvarat sin självständighet.

Annons
Annons

Karin Olsson

Foto: Staffan L öwstedt Bild 1 av 1

5 / 11

Karin Olsson: Man är ju nyfiken på vilken poesi karln läser

Karin Olsson
Karin Olsson Foto: Staffan L öwstedt

Karin Olsson, kulturchef Expressen:

– Det är onekligen speciellt att Svenska Akademien väljer in just den jurist som medlat i konflikten. Vill Nobelstiftelsen genom honom ha en direktlänk in i Akademien och vad betyder det i så fall för dess självständighet? Hans yrkeskvalifikationer är givetvis oklanderliga, men man är ju nyfiken på vilka romaner och vilken poesi karln läser. Jag hoppas att det är en i grunden bildad och läsande jurist som ska inträda i Akademien.

– Jila Mossaed och hennes författarskap där exilen och migrantskapet utgör viktiga teman kommer säkert att vara en tillgång i Svenska Akademien, inte minst med tanke på att det rör en av vår tids stora frågor. Och om Frostenson nu är ute i kylan behövs det en annan poets blick bland de aderton.

Annons
Annons

Kung Carl XVI Gustaf

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

6 / 11

Kungen: Akademien ges möjlighet att återuppbygga förtroendet

Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI Gustaf Foto: Johan Nilsson/TT

Kung Carl XVI Gustaf:

Enligt Svenska Akademiens stadgar ska inval av nya ledamöter godkännas av Kungen, Akademiens Höge Beskyddare. Med anledning av invalen, som H M Konungen godkände under fredagsförmiddagen, lämnar han följande kommentar:

”Invalet av två nya ledamöter är positivt. Det är min förhoppning att Svenska Akademien därigenom ges möjlighet att fortsätta återuppbygga förtroendet för institutionen och att Akademien nu kan fortsätta sitt viktiga arbete.”

Annons
Annons

Pelle Andersson

Foto: Jan-Åke Eriksson Bild 1 av 1

7 / 11

Pelle Andersson: Krisen är absolut inte över – Akademien sitter ju i skiten

Pelle Andersson
Pelle Andersson Foto: Jan-Åke Eriksson

Pelle Andersson, förlagschef Ordfront:

– Eric M Runesson är säkert ett klokt val, han är duktig på att tolka stadgar och det kan ju vara bra när man ska dela ut pengar till höger och vänster så att det inte förekommer jäv. Det är bra att ha en stadig jurist som kan hålla alla i öronen.

– Jila är en fantastisk poet, men inte en av de tyngsta och etablerade, därför blev jag överraskad. Men det är ett väldigt kul och bra val. Att bredda Akademien igen när man hittar en person med en annan kulturell bakgrund är viktigt för framtiden eftersom hon har en mer självklar blick när det kommer till att se andra författare eller att välja in andra medlemmar. Jag trodde kanske att de skulle välja någon yngre från 70-tals generationen, till exempel Kristina Sandberg eller Lena Andersson.

– Krisen är absolut inte över. Akademien sitter ju i skiten, det är intressant att de lyckades välja in två till, det var mer än vad man trodde. Men vad innebär detta i sin förlängning? Det ska bli intressant att se vad som händer med Horace och Frostenson.

Efter reklamen visas:
De 5 viktigaste ändringarna i Akademiens stadgar
Annons
Annons

Ingrid Elam

Foto: Tobias Röstlund/TT Bild 1 av 1

8 / 11

Ingrid Elam: Ingen av dessa personer kommer att lösa Akademiens kris

Ingrid Elam
Ingrid Elam Foto: Tobias Röstlund/TT

Ingrid Elam, kulturjournalist och litteraturvetare:

"Eric Runesson har uppenbarligen den juridiska kompetens Akademien behöver och Jila Mossaed är en fin poet som publicerats på både persiska och svenska. Ingen av dessa två personer kommer dock att lösa Akademiens kris. Hur oförvitliga de nya ledamöterna än är kan de knappast återerövra det anseende som Akademien förlorat genom flera av sina ledamöter. Det kommer att ta många år och kräva mer genomgripande förändringar innan förtroendet för Akademien är återställt."

Annons
Annons

Björn Wiman

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

9 / 11

Björn Wiman: Bunkergänget fick ge upp

Björn Wiman
Björn Wiman Foto: Staffan Löwstedt

Björn Wiman, Dagens Nyheters kulturchef, kommenterar invalen till Svenska Akademien såhär:

”En jurist borde Akademien ha valt in redan 2009, när man på obegripliga grunder frångick traditionen med en jurist eller hög ämbetsman på stol nummer ett. Huruvida just nyblivna justitierådet Eric M Runesson är rätt person är dock för tidigt att säga. Att Akademien väljer in sin egen medlare är ett faktum som inte saknar komiska kvaliteter – man ser framför sig ett grälande par som vill införliva sin kristerapeut i familjegemenskapen. Dessutom är invalet av Runesson förmodligen ett bittert nederlag för den fraktion av Akademien som hela tiden betraktat medlaren som ett slags bulvan för hovet och Nobelstiftelsen.”

”Mot poeten Jila Mossaed finns dock ingenting att invända. Hon är föga känd för den svenska allmänheten men ingår sedan länge i den tillförordnade ständiga sekreteraren Anders Olssons intressesfär kring modersmålet och exilens villkor i poesin. Mossaed är en fin lyriker på svenska och en respekterad iransk exilpoet – invalet signalerar en öppenhet mot världen som är nödvändig för den ’nya’ Akademien.”

Björn Wiman skriver också att Svenska Akademien ”under det senaste halvåret obarmhärtigt avslöjat sig själv som en institution som tyckt sig stå över samhällets regler och normsystem”, och att man ”förväxlat autonomi med arrogans och etablerat ett slags krigstillstånd mellan sig själva och en allt mer oförstående omvärld”. Men att den institutionen förhoppningsvis inte längre finns: ”Bunkergänget fick ge upp. De vuxna i rummet vann.”

Annons
Annons

Jonas Gardell

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

10 / 11

Jonas Gardell: Förtroendet skadat – hjälper inte att lappa och laga

Jonas Gardell
Jonas Gardell Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jonas Gardell, författare:

”Jag är säker på att de nyinvalda båda är utmärkta namn, men förtroendet för Svenska Akademien är så skadat att det inte hjälper att lappa och laga. Jag menar att man måste göra en fullständig rekonstruktion och att inga av de nuvarande ledamöterna bör sitta kvar.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

11 / 11

Sebastian Lönnlöv: Svårt att känna annat än grumlad glädje

Sebastian Lönnlöv, författare och litteraturkritiker Svenska Dagbladet:

"Just nu är det svårt att känna annat än grumlad glädje över inval i akademien, men jag är överraskad och glad över valet av Jila Mossaed. En väldigt värdig efterträdare till Kerstin Ekman, Harry Martinson och Elin Wägner. Mossaed är en ovanlig röst i den svenska samtidspoesin: en mystiker som inte räds vare sig allvar eller humor, enkelhet eller komplexitet. Med tanke på samhällets utveckling sedan 1786 är det verkligen på tiden med en ledamot som har annat modersmål än svenska - och det erkännande som ett inval innebär blir ännu mera påtagligt i och med att Mossaed fick lämna sitt gamla hemland, Iran, på grund av samma författarskap som nu har fört henne ända in i akademiens högborg.

Att en jurist skulle väljas in visste vi, men jämfört med sina företrädare sticker Eric M Runesson ut genom sin brist på uppenbara kopplingar till humaniora och litteratur. En expert på tvistlösning, avtal och förhandlingar kan akademien verkligen behöva i nuläget - och ett justitieråd i Högsta domstolen kan knappast beskyllas för dåliga meriter. Om han lyckas bidra till rättssäkerhet och lugn återstår att se, men det faktum att akademien väljer in den jurist som redan medlar åt dem får väl ses som ett erkännande av att det framtida behovet är så pass stort att de lika gärna kan engagera medlaren på livstid."

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NOBELVECKA UTAN LITTERÄR GLANS
Annons
Annons
Annons
Annons