Annons

Reaktioner på Mays valutspel: ”Hon är galen”

Theresa Mays utspel om att hon vill se nyval i Storbritannien tog såväl hennes motståndare som anhängare på sängen. Här följer reaktioner på premiärministerns besked.

Under strecket
Publicerad

Jeremy Corbyn, ledare för Labourpartiet.

Foto: Danny Lawson/APBild 1 av 1

1 / 7

Jeremy Corbyn, ledare för Labourpartiet.
Jeremy Corbyn, ledare för Labourpartiet. Foto: Danny Lawson/AP

Jeremy Corbyn – Labourpartiets ledare

Jeremy Corbyn välkomnar premiärministerns besked om nyval eftersom det ger ”det brittiska folket möjligheten att rösta för en regering som kommer att sätta majoritetens intressen först”. Problemet för Corbyn är att han djupt impopulär, såväl inom det egna partiet som bland många väljare. Nyvalet kan därför bli en prövning för Labourledaren. En opinionsmätning publicerad av YouGov i helgen visar att Labour ligger på 23 procent, medan Tories får 44 procent i undersökningen.

Theresa May får också viss kritik i de egna leden, eftersom nyvalet riskerar att fälla Corbyn om Labour skulle göra ett katastrofval.

– Theresa May är galen om hon gör sig av med Corbyn. Jag älskar Jeremy, han är den bästa motståndare vi kan ha, sade en anonym Tory-parlamentariker till en av tv-kanalen Sky News reportrar nyligen.

Annons
Annons

Nicola Sturgeon, försteminister för SNP.

Foto: Mary Altaffer/APBild 1 av 1

2 / 7

Nicola Sturgeon, försteminister för SNP.
Nicola Sturgeon, försteminister för SNP. Foto: Mary Altaffer/AP

Nicola Sturgeon – Försteminister för SNP

I Skottland röstade en majoritet för att stanna kvar i EU, och nationalistpartiets Nicola Sturgeon anklagar nu Theresa May för att använda nyvalet till att föra Stobritannien högerut och för att få en ”hård” brexit.

– Det innebär att det kommer att bli – till och med mer än tidigare ­– ett val där vi måste stå upp för Skottland, mot en högerregering som är besatt av neddragningar och som inte har något mandat i Skottland, men som tror att de kan göra vad som helst och komma undan med det, sade Nicola Sturgeon som även kallade beslutet om nyval ”en gigantisk felbedömning”.

Annons
Annons

Storbritanniens före detta premiärminister David Cameron.

Foto: Matt Dunham/TTBild 1 av 1

3 / 7

Storbritanniens före detta premiärminister David Cameron.
Storbritanniens före detta premiärminister David Cameron. Foto: Matt Dunham/TT

David Cameron – föregångaren

Den före detta premiärministern David Cameron, som avgick hastigt efter valnederlaget i folkomröstningen i fjol, kallar beslutet om nyval ”modigt och rätt”. Värt att notera är att Cameron i sin tweet inte specifikt önskar Theresa May lycka till, utan ”alla konservativa kandidater”.

Annons
Annons

Paul Nuttall, partiledare Ukip.

Foto: Alastair Grant/APBild 1 av 1

4 / 7

Paul Nuttall, partiledare Ukip.
Paul Nuttall, partiledare Ukip. Foto: Alastair Grant/AP

Paul Nuttall – partiledare Ukip

”Premiärministerns besked om att utlysa nyval är ett cyniskt beslut som har mer att göra med svagheten hos Corbyns Labourparti än med vad som är bra för landet.”

Ukips partiledare Paul Nuttall är kritisk mot Theresa May, men passade samtidigt på att säga att valet är ett perfekt tillfälle för de 52 procent som röstade för att lämna EU, att rösta på Ukip.

Annons
Annons

Tim Farron, Liberaldemokraternas partiledare.

Foto: David Jones/APBild 1 av 1

5 / 7

Tim Farron, Liberaldemokraternas partiledare.
Tim Farron, Liberaldemokraternas partiledare. Foto: David Jones/AP

Tim Farron – Liberaldemokraternas partiledare

”Det här valet är er chans att ändra vårt lands nuvarande inriktning. Om ni vill undvika en hård brexit. Om ni vill ha kvar Storbritannien på den gemensamma marknaden. Om ni vill ha ett Storbritannien som är öppet, tolerant och enat, är detta er chans.”

Liberaldemokraternas ledare Tim Farron välkomnar valet.

Annons
Annons

Gerry Adams, partiledare för Sinn Féin.

Foto: Peter Morrison/APBild 1 av 1

6 / 7

Gerry Adams, partiledare för Sinn Féin.
Gerry Adams, partiledare för Sinn Féin. Foto: Peter Morrison/AP

Gerry Adams – partiledare för Sinn Féin

Även Gerry Adams, partiledare för Nordirländska Sinn Féin, välkomnar nyvalet eftersom det är en chans att rösta mot brexit. På Nordirland röstade en majoritet av invånarna för att stanna kvar i EU, i första hand nationalistiska katoliker som vill ha fortsatt nära band till Irland.

Men Nordirland har egna problem. Enklaven har fortfarande ingen lokalregering eftersom Sinn Féin och protestantiska DUP inte har lyckats komma överens om att bilda en ny koalition sedan extravalet den 2 mars. Enligt premiärministerns talespersoner så kommer det inte att bli nyval även på Nordirland den 8 juni, samtidigt som hela landet går till val. Mycket tyder istället på att Nordirland kommer att styras från London framöver.

Annons
Annons

Theresa May, Storbritanniens premiärminister.

Foto: Alastair Grant/APBild 1 av 1

7 / 7

Theresa May, Storbritanniens premiärminister.
Theresa May, Storbritanniens premiärminister. Foto: Alastair Grant/AP

...och så här sade Theresa May förra sommaren

”Det ska inte hållas något parlamentsval före 2020.”

Så sade Theresa May i det tal där hon lanserade sin kandidatur för att bli det Konservativa partiets ledare, den 30 juni 2016.

Så sent som den 30 mars i år återupprepades detta av Mays talesperson, som sade: ”Det kommer inte att bli något (val) förrän 2020”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons