Annons

Reatips: därför ska du radera dina sociala medier

Här kommer redaktionens sakprosatips, såväl kritikerrosade verk som bästsäljare.

Under strecket
Publicerad

Den amerikanske författaren, musikern och datavetenskapsforskaren Jaron Lanier håller tal i Paulskyrkan i Frankfurt, Tyskland.

Foto: Michael Probst/AP

1 / 9

”Tio skäl att genast radera dina sociala medier” av Jaron Lanier (Mondial)

Den amerikanske författaren, musikern och datavetenskapsforskaren Jaron Lanier håller tal i Paulskyrkan i Frankfurt, Tyskland.
Den amerikanske författaren, musikern och datavetenskapsforskaren Jaron Lanier håller tal i Paulskyrkan i Frankfurt, Tyskland. Foto: Michael Probst/AP

Jaron Lanier har kallats för VR-teknikens fader. Tillsammans med några vänner grundade han 1984 det första VR-företaget.

Efter många år i teknologi- och it-branschen började han också skriva, bland annat om hur sociala medier påverkar människan. ”Tio skäl att genast radera dina sociala medier” är en titel som säger allt om bokens innehåll.

Annons
Annons

Angela Saini

Foto: Tomas Oneborg

2 / 9

”Underlägsen” av Angela Saini (Fri Tanke Förlag)

Angela Saini
Angela Saini Foto: Tomas Oneborg

”Det finns fortfarande de som insisterar på att bristen på jämställdhet beror på våra biologiska förutsättningar, och att män är bättre på vissa saker och kvinnor på andra”, säger vetenskapsjournalisten och ingenjören Angela Saini till SvD .

Hennes bok ”Underlägsen” går igenom ny forskning som säger emot traditionella könsroller som att män briljerar när det gäller logik, spatial förmåga eller motorik, medan kvinnor sägs vara mer empatiska.

Annons
Annons

3 / 9

”Peak” av K. Anders Ericsson & Robert Pool (Volante)

Boken lovar sanningen bakom 10 000-timmmars regeln— det är inte antalet timmar, men en viss typ av träning som kan göra dig till expert.

”’Peak’ känns inte som vare sig en självhjälpsbok eller managementlitteratur, utan en fascinerande berättelse om vad människan – kanske även du själv – är kapabel till”, skriver Daniel Björk i SvD.

Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TT

4 / 9

”Sömngåtan” av Matthew Walker (Ordfront)

Foto: Christine Olsson/TT

Neurovetenskap- och psykologiprofessorn, Matthew Walker går igenom den senaste forskningen om den mest effektiva behandlingen mot livets problem – sömn i ”Sömngåtan”.

”Det är dumt att kritisera språkhanteringen hos en person som försöker rädda dig från en existens av utmattning och elände, som avslutas i en tidig död. (...) För det är vad den här boken gör”, skrev Mark O’Conell i The Guardian.

SvD hade under sommaren 2018 en mycket läst följetong baserad på boken. En sammanfattning av Walkers konkreta råd för bättre sömn finns här.

Annons
Annons

Den brittiske biologen och författaren Dave Goulson.

Foto: Anders Wiklund/TT

5 / 9

”Den stora humleresan” av Dave Goulson (Volante)

Den brittiske biologen och författaren Dave Goulson.
Den brittiske biologen och författaren Dave Goulson. Foto: Anders Wiklund/TT

Den brittiske biologen och insektsfantasten Dave Goulson reser runt världen för att kartlägga humlor och bin. Målet: att lära sig om hur naturen har anpassat sig till människans miljö- och klimatpåverkan.

”Att bara gnälla lönar sig inte. Dave Goulson bygger istället från grunden, genom att förmedla den i bästa mening barnsliga nyfikenhet som är många entomologers bränsle”, skrev Fredrik Sjöberg i SvD.

Annons
Annons

Yuval Noa Harari

Foto: Jonas Ekströmer/TT

6 / 9

”Homo deus” av Yuval Noah Harari (Natur och Kultur)

Yuval Noa Harari
Yuval Noa Harari Foto: Jonas Ekströmer/TT

I sin genombrottsbok ”Sapiens”, kartlade israelen Harari mönster som gått igen i mänsklighetens historia. Uppöljaren ”Homo Deus” blickar istället framåt in i människans framtid.

”Briljanta spekulationer om framtiden ... En storartad bok”, skrev Fredrik Sjöberg i SvD när boken först kom ut.

Yuval Noah Harari skriver själv för SvD om hur ny teknik undergräver vår fria vilja, här.

Annons
Annons

Max Tegmark, ”Liv 3.0"

Foto: Lars Pehrson

7 / 9

Max Tegmark, ”Liv 3.0"
Max Tegmark, ”Liv 3.0" Foto: Lars Pehrson

”Liv 3.0” av Max Tegmark (Volante)

Den populäre svensk-amerikanske kosmologen Max Tegmark föreslår i ”Liv 3.0" att AI bör betraktas som ett nytt stadium av mänskligt liv, och därför bäst kan förstås ur ett biologiskt perspektiv.

"En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens", skrev Nicklas Berlid i SvD.

Boken hamnade bland annat på den forne amerikanske presidenten Barack Obamas lista över kulturfavoriter från 2018.

Annons
Annons

Anders Hansen, ”Hjärnstark”

Foto: Carl Bredberg

8 / 9

Anders Hansen, ”Hjärnstark”
Anders Hansen, ”Hjärnstark” Foto: Carl Bredberg

”Hjärnstark” av Anders Hansen (Fitnessförlaget)

Psykiatern, författaren och SvD-medarbetaren Anders Hansen går i ”Hjärnstark” igenom de senaste rönen om hur motion och träning påverkar hjärnan.

”Det är dags att vi pratar mer om hur livsstilen påverkar hjärnan. Det är inte bara din hjärna som styr dig – det är i hög grad du som styr hur din hjärna fungerar, sa Hansen till SvD:s Idagsidan 2018.

Annons
Annons

Primo Levi (1919–1987) var doktor i kemi. 1945 återkom han till hemstaden Turin efter ett år i ett av Auschwitz förintelseläger och blev författare, en av de främsta i den genre som i dag betecknas vittneslitteratur.

Foto: Jillian Edelstein/IBL

9 / 9

”Periodiska systemet” av Primo Levi (Modernista)

Primo Levi (1919–1987) var doktor i kemi. 1945 återkom han till hemstaden Turin efter ett år i ett av Auschwitz förintelseläger och blev författare, en av de främsta i den genre som i dag betecknas vittneslitteratur.
Primo Levi (1919–1987) var doktor i kemi. 1945 återkom han till hemstaden Turin efter ett år i ett av Auschwitz förintelseläger och blev författare, en av de främsta i den genre som i dag betecknas vittneslitteratur. Foto: Jillian Edelstein/IBL

Primo Levis banbrytande bok blandar kemi och krigshistoria.

Periodiska systemet har kallats världens bästa bok om naturvetenskap. (...) Men det fina är hur den samtidigt berättar om en enskild mans färd genom det fasansfulla europeiska 1900-talet, där kemin ger just materialitet åt det upplevda. Det lägger en återhållande barriär mellan det innersta och det yttersta som bara förstärker berättelsens kraft”, skrev Jenny Aschenbrenner i SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons