Annons

Recension: Så bra är nya Iphone 7

Den saknar hörlursuttag men är äntligen vattentålig. Iphone 7 är en smartphone som klarar det mesta, men knappast någon revolutionerande produkt.

Under strecket
Publicerad

Designen har ändrats väldigt lite jämfört med 6S.

Foto: Carl BredbergBild 1 av 1

1 / 6

Introduktion

Designen har ändrats väldigt lite jämfört med 6S.
Designen har ändrats väldigt lite jämfört med 6S. Foto: Carl Bredberg

Efter månader av rykten, spekulationer och lite bråk med EU om skatter kunde Apple till slut presentera sin nya Iphone. Iphone 7 är telefonen som ska rädda ett bolag som inte längre kan surfa på en perfekt framgångsvåg.

Konkurrenterna har bullat upp rejält. Samsung Galaxy S7 som släpptes i våras var stabil. Huaweis Honor 8 en lågprismobil med stort innehåll. Till och med Sonys senaste Xperia X har många bra egenskaper. Apple har inte legat i framkant den här gången utan fått slå ur underläge.

Iphone 7 är uppföljaren till Iphone 6S och finns i två utföranden: Iphone 7 med 4,7 tums skärm och Iphone 7 Plus med 5,5 tums skärm. Priserna kontant ligger på 7 500 kronor för 7:an respektive 8800 kronor för 7 Plus.

Annons
Annons

Kameran i Iphone 7 har 12 megapixlar.

Foto: Carl BredbergBild 1 av 1

2 / 6

Kamera

Kameran i Iphone 7 har 12 megapixlar.
Kameran i Iphone 7 har 12 megapixlar. Foto: Carl Bredberg

Jag har fått testa en Iphone 7, alltså inte den större 7 Plus. Och den här gången spelar det större roll än tidigare. 7 Plus har nämligen två kameror mot 7:ans enda. Plus-versionens kombo av vidvinkelkamera och telekamera tar bilder som börjar närma sig systemkamera-kvalitet. Och senare i höst kommer en uppdatering som ska göra det möjligt att ta porträttbilder med oskärpa i bakgrunden.

Den bakre kameran i Iphone 7 har lika många megapixlar, 12, som 6S. Men den är lite större och släpper således in mer ljus. Framförallt blir bilder i mörka miljöer bättre av sådant. Facetime-kameran eller selfiekameran har fått 7 megapixel istället för 5. En välkommen uppgradering i tider då många använder just den främre kameran mer än sin bakre.

Bilderna är fullgoda för de flesta och det går att se i inzoomat läge att det har skett en stor förbättring. Apple har förstått att kamerorna är en av de viktigaste delarna av en smartphone nuförtiden. I Iphone 7 gör de jobbet och lite därtill. Betyget blir en stabil femma, men kameran i 7 Plus är dock snarare uppe på en sexa.

Delbetyg:

Betyg: 5 av 6
Annons
Annons

IOS 10 är den senaste versionen av Apples operativsystem.

Foto: Carl BredbergBild 1 av 1

3 / 6

Mjukvara

IOS 10 är den senaste versionen av Apples operativsystem.
IOS 10 är den senaste versionen av Apples operativsystem. Foto: Carl Bredberg

IOS 10 släpptes förra veckan, även till äldre mobiler, och för de flesta har upplevelsen varit god. Inga stora förändringar, förutom att alla grupptrådar i Imessage blivit något rörigare med alla animationer.

Iphone 7 interagerar bra med operativsystemet, men Apple har inte kastat in något extra egentligen. Det är samma appar på hemskärmen (förutom just appen Hem, som kan användas i hus utrustade med massor av teknik). Den enda skillnaden är att du kan ta bort vissa av dem.

Det kommer att krävas mer utveckling av IOS för att Apple ska hänga med.

I en artikel på ekonomisajten Quartz gör ingenjören Jon Evans spaningen att framtiden för techbolagen handlar mer om mjukvaran än om hårdvaran. Det vill säga, det kommer att krävas mer utveckling av IOS för att Apple ska hänga med.

Betyget blir lågt mest på grund av bristen på nyheter. I grunden lever Iphone vidare med ett mycket användarvänligt operativsystem. Till nästa smartphone från Cupertino-bolaget behövs nog en del tänkas om för att användarna ska få en ny dimension i sitt mobilanvändande.

Delbetyg:

Betyg: 3 av 6
Annons
Annons

Apples nya trådlösa hörlurar Airpods.

Foto: Marcio Jose Sanchez/APBild 1 av 1

4 / 6

Tillbehör

Apples nya trådlösa hörlurar Airpods.
Apples nya trådlösa hörlurar Airpods. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Det är synd att de nya trådlösa Airpods:en inte släpps förrän i slutet av oktober. För det hade varit kul att testa dem ordentligt med Iphone 7. Jag fick dock en kort demonstration av dem och kan säga att de är överraskande smidiga.

Många har dock gjort narr av dem och det ska sägas att prislappen i Sverige, cirka 1 800 kronor, gör dem väldigt dyra. Det finns alternativ till Airpods:en, men oavsett är de ett spännande tillbehör.

Innan Iphone 7 presenterades av vd:n Tim Cook passade man på att lansera en ny version av Apple Watch. Series 2 heter den och den största nyheten är att den har inbyggd GPS. Än en gång är priset en faktor som kan avskräcka många, men banden mellan Iphone och Watch är fortsatt starka.

Naturligtvis kommer det välla ut en mängd tredjepartstillbehör på marknaden, med allt från case till Pokémon Go-klockor. Att Apple tar bort hörlursuttaget kan säkerligen också driva på utvecklingen av trådlösa produkter.

Delbetyg:

Betyg: 5 av 6
Annons
Annons

Det finns inget 3,5-millimetersuttag i Iphone 7.

Foto: Carl BredbergBild 1 av 2

Apples skickar med en adapter för att kunna använda sina sladdförsedda hörlurar med Iphone 7.

Foto: Kiichiro Sato/APBild 2 av 2

5 / 6

Hårdvara

Det finns inget 3,5-millimetersuttag i Iphone 7.
Det finns inget 3,5-millimetersuttag i Iphone 7. Foto: Carl Bredberg

Hörlursuttaget är borta. Hemknappen är... inte en knapp längre. Med varje ny Iphone vill Apple göra något nytt. Den här gången känns det som att det nya är att ta bort saker.

Att Apple hävdar att trådlöst är framtiden är måhända inget kontroversiellt strategival. Många har nog förbannat sig över sladdar som både trasslar sig och går sönder i tid och otid. Men frågan är om vi är redo för en framtid utan dem än?

Det stora problemet med att skrota det klassiska 3,5-millimetersuttaget är att många fortfarande använder vanliga hörlurar. För att inte nämna stereoapparater. Dessutom är de flesta trådlösa hörlurarna dyra och kräver ständig laddning. Hur ska vi kunna komma ihåg att ladda hörlurarna också när vi måste ladda telefonen hela tiden?

Apple är säkra på att den nya Iphone kommer att ha så pass mycket bättre batteritid (cirka två timmar mer per dag) att du aldrig ska behöva hamna i en situation där du måste ladda både telefonen och hörlurarna samtidigt. Men hur smidigt är det på till exempel en tågresa?

Det går att brodera ut länge och väl om hörlursuttagets död i Iphone. Och visst finns det fördelar. Till exempel är själva designen mycket snyggare och mer symmetrisk utan det. Plus att jag för egen del gärna slipper djupt intryckt ludd i det.

Apples skickar med en adapter för att kunna använda sina sladdförsedda hörlurar med Iphone 7.
Apples skickar med en adapter för att kunna använda sina sladdförsedda hörlurar med Iphone 7. Foto: Kiichiro Sato/AP

Hemknappen är inte längre en knapp i ordets rätta bemärkelse. Istället ger telefonen så kallad haptisk feedback när du trycker ner den. En teknik som också används för så kallad 3D Touch. Det känns lite som att trycka ner hela den nedre delen av telefonen, men efter en stund vänjer man sig. Den haptiska feedbacken har annars också smugits in snyggt i till exempel timern så att du känner när du ska ställa in en viss tid.

I övrigt har Apple äntligen uppgraderat varje Iphone med mer lagringsutrymme. Den billigaste har nu alltså 32 GB, sedan går det ända upp till 256 GB. En bra förbättring. Att telefonen äntligen är vatten- och dammtålig med IP67-märkningen är naturligtvis bra, men här har andra tillverkare legat före Apple länge.

Åh nej, tappade du telefonen i vattnet? Du kan vara lugn.

Efter reklamen visas:
iPhone 7

Den medföljande adaptern från laddningsuttaget till hörlursuttag är kanske inte den sexigaste delen av nya Iphone.

Processorn blir som vanligt starkare för varje Iphone som kommer och nu är mobilerna uppe på i princip samma nivå som datorerna. Detta märks naturligtvis mest när du spelar ett maxat grafikkrävande spel, men sådana förändringar gör också batteritiden bättre.

Iphone 7 är bättre på det mesta jämfört med 6S. Men om du tycker att dina trådförsedda hörlurar är bättre än några av bluetooth-varianterna är det kanske läge att fundera en extra vända. Den medföljande adaptern från laddningsuttaget till hörlursuttag är kanske inte den sexigaste delen av nya Iphone.

Delbetyg:

Betyg: 4 av 6
Annons
Annons

Köerna ringlade långt i Los Angeles när Iphone 7 släpptes.

Foto: Richard Vogel/APBild 1 av 2

Iphone 7 är vattentålig.

Foto: Anick Jesdanun/APBild 2 av 2

6 / 6

Slutsats

Köerna ringlade långt i Los Angeles när Iphone 7 släpptes.
Köerna ringlade långt i Los Angeles när Iphone 7 släpptes. Foto: Richard Vogel/AP

Iphone är ett av världens starkaste varumärken. Och det är en smartphone-serie som engagerar folk. Även de som ogillar den. Apple vet detta och satsar stort på att piska på haussen kring produkten. Men är Iphone 7 telefonen vi behöver just nu?

Samsung övertygade som sagt många med Galaxy S7. Och även om det senaste släppet av Note har kantats av problem med exploderande batterier, är man vassa.

Att finslipa på en 6S och kalla den 7 är lite fegt.

Iphone 7 är inte särskilt annorlunda mot 6S, egentligen. Den är lite snabbare, vattentålig och har mer lagring. Men den är inte alls en revolution. Jag gillar designen mer, de svarta versionerna med nästan osynliga antennlinjer är läckra. Men räcker det?

Nästa år firar Iphone 10-årsjubileum. Ska Apple frångå sitt traditionella släpp av S-telefoner och gå direkt på en helt omdesignad Iphone 8? Jag hoppas det. För att finslipa på en 6S och kalla den 7 är lite fegt. Med det sagt är Iphone 7 en helt okej smartphone, men mina krav är högre på Apple.

Totalbetyg:

Betyg: 4 av 6
Iphone 7 är vattentålig.
Iphone 7 är vattentålig. Foto: Anick Jesdanun/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons