Annons

Recept mot bobubblan: ”Inför fastighetsskatt igen”

Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter i ett nybyggt område i Sundbyberg. Arkivbild.
Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter i ett nybyggt område i Sundbyberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fyra av tio svenskar vill flytta men hindras – det är för dyrt, enligt en undersökning av Fastighetsbyrån. Inlåsningen på bostadsmarknaden drabbar hela samhället, menar Annika Winsth på Nordea som varnar för de ekonomiska effekterna och efterlyser fastighetsskatt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annika Winsth, Nordea, tycker att Sverige borde införa en fastighetsskatt igen, men som är anpassad efter dagens situation.

Foto: Patrik Lundin

Trots att folk vill flytta finns det flera hinder på vägen. En stoppkloss i bostadsmarknande är äldre som vill flytta men inte har råd. I Stockholm, uppger en av fyra att reavinstskatten är ett problem. Det påverkar möjligheten för yngre att ta sig in på bostadsmarknaden men också utbudet av bostäder.

Bristen på omsättningen av bostäder är ett av de stora problemen med bostadsmarknaden idag, anser Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

– Politikerna har ett stort ansvar att påverka reglerna för att få så bra omsättning som möjligt på bostadsmarknaden och där har man varit väldigt flat, säger hon.

Det räcker inte att bromsa skuldutvecklingen utan att förbättra omsättningen och bostadsmarknaden, menar hon. Detsamma gäller byggandet av nya bostäder, det krävs andra och i vissa fall enklare byggregler för att ge rätt effekt.

Ett problem vi har nu är att de renoveringar som görs är väldigt dyra och folk har inte råd att bo kvar.

Hälften av de som nyligen tillfrågats om de kan tänka sig flytta tvekar just på grund av ekonomiska skäl men ungefär samma antal anger att de inte hittar någon bättre bostad. Det visar en undersökning Novus har gjort för Fastighetsbyrån. Att folk tvekar att flytta påverkar i sin tur utbudet, men i nuläget bygger bolagen bostads- och hyresrätter som är för dyra både för unga och äldre, menar Winsth.

Annons
Annons

Annika Winsth, Nordea, tycker att Sverige borde införa en fastighetsskatt igen, men som är anpassad efter dagens situation.

Foto: Patrik Lundin

– Ett problem vi har nu är att de renoveringar som görs är väldigt dyra och folk har inte råd att bo kvar. Som fastighetsbolag tjänar du mer på att göra en totalrenovering, men här måste samhället träda in, allt kan inte renoveras till toppskick, säger hon.

Annika Winsth, Nordea, tycker att Sverige borde införa en fastighetsskatt igen, men som är anpassad efter dagens situation.
Annika Winsth, Nordea, tycker att Sverige borde införa en fastighetsskatt igen, men som är anpassad efter dagens situation. Foto: Patrik Lundin

Vilka samhällseffekter får inlåsningseffekten?

– Det som kostar samhället mest är att de som vill flytta till jobben inte kan göra det. Folk undviker städer där det är för dyrt och man tappar i humankapital, det finns massor med begåvade människor ute i landet som väljer att avstå från att flytta. Jag kan inte åka någonstans i Sverige i dag utan att höra att den största utmaningen är att hitta kompetens och arbetskraft.

Kan vi komma ur den här låsningen?

– Ja, men jag är inte optimistisk och framförallt inte innan valet. Men det finns saker att göra som att ta bort reavinstskatten och göra det lönsamt för bolagen att bygga enkla bostäder och bygga infrastruktur så att folk kan pendla. Men det behövs vilja och nu har vi en svag regering, svag opposition och ett val, säger Annika Winsth.

Många vill flytta men de kan inte eftersom det är för dyrt.

Själv tycker hon att Sverige borde införa en fastighetsskatt igen, anpassad efter i dag. Till skillnad från andra skatter går den inte att flytta: människor, företag och kapital är rörligt men inte bostäder. Fastighetskatten skulle kunna bidra till att finansiera välfärden i framtiden, men förslaget är för känsligt för att det ska genomföras, tror Winsth.

Rörligheten på bostadsmarknaden måste bli bättre, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Många vill flytta men de kan inte eftersom det är för dyrt, säger han.

Samtidigt vill Engström inte peka på några enskilda åtgärder som behöver göras utan det behövs en helhetssyn av bostadsmarknaden. Större delen av Fastighetsbyråns mäklare anser flyttrörelserna hindras av flyttskatten, amorteringskraven, bolånetaket samt bristen på utbud av bostäder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons