Annons

Janerik Larsson:Reepalu går Sjöstedts ärende

Får hjälp av Reepalu
Får hjälp av Reepalu Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Att helt förbjuda vinst i välfärden är inte praktisk möjligt att genomföra.

Det berättade den då nye socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven i en TT-intervju som publicerades i SvD den 2 februari 2012.

– Förbud tror vi inte på, sa Löfven.

– Aktieutdelning är bara ett sätt att ta ut pengar. Det finns många andra finurliga sätt och en uppfinningsrikedom större än vi kan förstå, sa han.

I DN sa han hösten 2012:

”Många privata utförare gör det bra. Då vill inte vi säga att ni gör det bra och råkar tjäna en slant, men ni ska bort ändå. Det finns ingen vits med det.”

Löfvens åsikt grundades på hans goda erfarenheter av de s k riskkapitalisternas arbete med företags vars medarbetare organiserades av fackförbunden Unionen och IF Metall. I det senare hade ju Löfven varit ordförande.

Men debatten höll på att glida åt fel håll.

PM Nilsson skrev i en ledare i Dagens Industri i augusti 2013:

”Till skillnad från förra gången vinst ansågs vara ett hot och inte ett hopp går borgerligheten i dag knappast ut på gatorna för att försvara företagens rätt att existera. Det är häpnadsväckande att det är vänsterledaren som nu står i centrum av debatten om en av vårt samhälles viktigaste principfrågor.”

Annons
Annons

Tidningen Dagens Samhälle har i rapportserien ”Den offentliga marknaden” sakligt redovisat hur stor denna marknad är och vilka företag som är störst. De företag som har stått i centrum för debatten har verkat inom en liten del av denna marknad.

Det viktiga i Löfvens uttalande om att aktieutdelning bara är ett sätt att ta ut pengar illustrerar det falsarium som Ilmar Reepalu utbreder sig över hela DN debatt idag: nämligen föreställningen att ”vinst” är något enkelt och preciserbart.

Reepalu vilseför medvetet läsarna genom att hänvisa till en meningslös SOM-undersökning.

Att ordet ”vinst” inte är ett honnörsord svenska folket sluter upp bakom är ingen hemlighet. Det grundas på fördomar och felaktiga föreställningar om vad ”vinst” är.

Lotterivinst ? Vinst tycks uppstå av skäl som inte har med goda prestationer att göra.

Självklart blir bilden av ”vinst” då negativ.

Förhoppningsvis kommer Reepalus utredning aldrig att resultera i en lagstiftning som skulle förstöra den valfrihet som finns idag och som andra opinionsundersökningar visar är högst uppskattat av medborgarna.

Ilmar Reepalu går vänsterpartiets ärenden. Det är beklämmande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons