Annons

Reepalu: Vi kommer stänga möjligheten till övervinst

Ett kategoriskt nej till övervinster. Men betydligt mer försiktig när det gäller ett konkret vinsttak. Det är slutsatsen när regeringens utredare Ilmar Reepalu nu för första gången kommenterar de senaste dagarnas intensiva debatt om vinster i välfärden. Samtidigt fortsätter välfärdsjättarna falla på börsen.

Under strecket
Publicerad

Regeringens utredare Ilmar Reepalu kommenterar nu den rapport som föreslagit ett vinsttak på 8 procent.

Foto: Simon PaulinBild 1 av 1

Regeringens utredare Ilmar Reepalu kommenterar nu den rapport som föreslagit ett vinsttak på 8 procent.

Foto: Simon PaulinBild 1 av 1
Regeringens utredare Ilmar Reepalu kommenterar nu den rapport som föreslagit ett vinsttak på 8 procent.
Regeringens utredare Ilmar Reepalu kommenterar nu den rapport som föreslagit ett vinsttak på 8 procent. Foto: Simon Paulin

– Vi kommer att försöka stänga möjligheten att göra stora övervinster. Det ska vara normal verksamhet som framförallt levererar bra kvalitet. Riskkapitalisterna får finnas i andra sektorer.

Det ska vara normal verksamhet som framförallt levererar bra kvalitet.

Det säger Ilmar Reepalu som nu för första gången kommenterar den intensiva, och stundtals upprörda, debatt om regeringens utredning kring vinster i välfärden som blossat upp de senaste dagarna. Samtidigt fortsatte flera välfärdskoncerner att falla på börsen under torsdagen. Attendo hade vid lunchtid tappat mer än 8 procent sedan i tisdags, ett värde motsvarande mer än en halv miljard.

Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu har sedan i mars förra året utrett frågan om en eventuell reglering av vinster hos privata utförare i välfärden. I veckan kom uppgifter från SVT om en rapport som ingår i utredningen, där det bland annat föreslås ett vinsttak på runt 8 procent på det egna kapitalet. Ilmar Reepalu vill i dag inte säga om det är den nivån som utredningen kommer att föreslå.

Annons
Annons

Från Vårdföretagarna verkar det som att allting är katastrof om man rör i nånting. Det har låtit så i ett års tid.

– Jag vill inte diskutera vilken nivå förslaget hamnar på, vi är inte färdiga med förslaget ännu, säger han.

Kommer det bli någon sorts vinstbegränsning?

– Vi ska leva upp till det som är kravet på utredningen, ett förslag som innebär att huvuddelen av de skattemedel som är hänvisade till välfärdssektorn används till den.

Rapporten som ingår i Reepalus utredning är skriven av ekonomen Joachim Landström på Uppsala universitet. Det finns en rad uträkningar i rapporten där effekterna för olika företag utreds. Flera stora företag riskerar allvarliga problem, menar Landström.

Den typen av riskkapitalverksamhet hör inte inte hemma i välfärdssektorn.

Hur ser du på slutsatserna i rapporten?

– Den är intressant. Den svarar på många av de frågor som vi ställde. Hur vi kan hitta modeller för att se till att vi dels ska bedriva verksamheten på ett sjysst sätt för de som investerat kapital i den, dels inte ha för stora övervinster, utan att vi istället förbättrar kvaliteten i barnomsorg, skolor och äldreomsorg, säger Ilmar Reepalu.

Hur mycket av ert förslag kommer grundas i rapportens förslag?

– Delar av det här resonemanget kommer säkert att finns med längre fram, men det kommer säkert att bli justeringar också.

Den massiva kritik som redan kommit från aktörer och intresseorganisationer inom välfärdssektorn, sedan uppgifterna om det eventuella vinsttaket kom ut, tar Ilmar Reepalu med jämnmod.

– Branschorganisationen Vårdföretagarna har kritiserat att den här utredningen överhuvudtaget görs. De verkar tycka att allting är katastrof om man rör i nånting. Det har låtit så i ett års tid.

Annons
Annons

Flera av vårdföretagen riskerar enligt rapporten att få problem och slutligen gå i konkurs om ett vinsttak införs. Det gäller framförallt de företag där deras så kallade goodwill är större än det egna kapitalet. Men Ilmar Reepalu ger inte mycket för den kritiken.

– Om de går i konkurs på grund av ett förslag som innebär att man faktiskt kan få en rimlig avkastning på det kapital man investerat, då är det nånting annat som är fel. Då är det riskkapital som spekulerat i att man ska göra gigantiska vinster i framtiden. Den typen av riskkapitalverksamhet hör inte inte hemma i välfärdssektorn, säger Ilmar Reepalu.

– Jag har svårt att se att någon skulle hamna i en sådan situation om man faktiskt inte har ett annat syfte än att producera bra välfärd med en rimligt avkastning.

Vi får bort alla de avarter som har engagerat sig i den här sektorn primärt för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

En del av kritiken mot rapporten går ut på att det inte går att räkna på ett tjänsteföretag inom välfärdssektorn på samma sätt som till exempel en industri, eftersom kapitalet kanske inte består av pengar eller utan av tid och kunskap. Reepalu ställer sig frågande även till den kritiken.

– De får förklara sin kritik, vad är det för kapital de vill ha avkastning på? Vad är det för investeringar de har gjort? Är det att de inte vill betala sjyssta löner till personalen? Jag tror att de har en viss bevisbörda, de som hävdar att man till varje pris ska kunna ta ut stora övervinster ifrån välfärdssektorn.

Ilmar Reepalu är inte oroad över den hårda kritiken utan välkomnar debatten.

– Ju mer vi får människor att tala om det här och förstå vad som sker i den här sektorn desto bättre blir det. Då får vi bort alla de avarter som har engagerat sig i den här sektorn primärt för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons