Annons
Gäst

Stig-Björn Ljunggren:Reformisterna borde se världen som den är

Reformisternas ledning
Reformisternas ledning Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

Gästkrönika | Socialdemokratin

Reformisterna har fått stort genomslag och lär ha passerat 1 000 medlemmar med råge.

Det antar konturerna av ett parti inom det socialdemokratiska partiet. Men troligtvis tolererat av partiledningen eftersom det är en säkerhetsventil som hindrar att januariöverenskommelsen skapar ett exodus av partiaktivister och väljare till vänsterpartiet.

Tittar vi på programmet som reformisterna lägger fram så är det mer på temat ”politik är att vilja” snarare än ”politik är att kunna”. Visionen om reformer för en rättvis värld väger mer än krassa avgöranden om vilket politiskt förslag kan vinna en votering.

Reformisterna säger själva att deras styrka är mer att vilja skänka folk en känsla av att vilja något, och inte sakinnehållet.

Men den som utgår från viljan snarare än verkligheten får också lätt att låta bli det som är besvärligt. Det är därför Reformisterna mycket knapphändigt tar upp migrationsfrågan. Skälet är givetvis att den frågan erbjuder ”vänstern” ett dilemma som den inte har förmågan att brotta ner.

Göran Greider sätter förtjänstfullt fingret på detta problem i en artikel i Dala-Demokraten (18/2) när han skriver:

Annons
Annons

”Varför har Vänsterpartiet bara nio procent av LO-medlemmarnas röster och socialdemokratin bara 40 procent? Jag tror att ett avgörande skäl till det är att hundratusentals löntagare anser att dessa partiers syn på migration, flyktingpolitik inte håller.”

Han fortsätter genom att problematisera:

”Hur ska vi inom ramen för en progressiv jämlikhetspolitik formulera en syn på migration och flyktingpolitik som är så generös som möjligt men som inte nonchalerar de opinioner som finns bland löntagarna? Jag vet inte.”

Men Greider singlar fram två principiella hållningar som vettiga:

”För det första: Säg evigt nej till ideologisk nationalism – men erkänn nationalstatens fortsatta betydelse för välfärd och demokrati. Säg Nej till snacket om svenska värderingar men Ja till idén att universella värderingar ska vara starka i detta land, denna nationalstat Sverige! För det andra: Erkänn att all flyktingpolitik faktiskt också har fördelningspolitiska konsekvenser, både dåliga och bra, men erkänn detta faktum och lämna det tomma moraliserandets sfärer. Något måste göras, något måste tänkas – de här frågorna får inte lämnas över till stora intellektuella som Widar Andersson eller Stig-Björn Ljunggren.”

Det intressanta är att denna DD-artikel är ett tal som Greider nästan höll på ett stort möte med Reformisterna i Stockholm. Men den här citerade problematiseringen hoppade han över och konstaterade bara till publikens jubel att de invändningar han hade mot Reformisterna program ville han inte ta upp, eftersom det skulle förstöra glädjen på mötet.

Det behövs varken en liten eller stor intellektuell för att konstatera att här har Reformisterna, och de flesta i vänstern, en mycket bra fråga att sätta tänderna i. Men då krävs att våga artikulera problemen. Inte se världen ideologiskt utan se den sådan den är. Även om det riskerar förstöra den goda stämningen på möten.

Att vara riktig vänster innebär inte att vara glädjespridare utan sätta fingret på problem och därmed börja söka lösningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons