Annons

Lydia Wålsten:Regering är inte opposition

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Ledare | Partiledardebatt

I SVT Agendas partiledardebatt blev problemet uppenbart. Regeringen saknar riktning. Det framgick tydligast i duellen mellan Isabella Lövin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) om Lagen om anställningsskydd. Lövin förmådde inte ens att låna de bästa argumenten av L och C. I stället seglade hon iväg och började tala om Miljöpartiets förslag om avskrivna CSN-lån på landsbygden. Programledaren Anna Hedenmo fick avbryta: ”Jag tänkte att vi skulle få ett svar på det här om anställningsskyddet”. Efter press kom Lövins svar: ”Det stämmer ju inte att vi vill försämra för arbetstagarna”. ”Det står ju svart på vitt i det här programmet ni har skrivit!”, kontrade Sjöstedt. ”Nej, det är en utredning som kommer göra det”, svarade Lövin.

Efter debatten sade Lövin urskuldande till DN: ”Det blir ju en lite ansträngd debatt när vi utgår från januariavtalet”. Men regeringen är ingen metafysisk produkt. Det är inte debatten som blir ansträngd, ansträngningen ligger i att hålla kursen för Sverige.

Partierna behöver internalisera Jök:en eller åtminstone lära sig att stå för den. Annars har väljarna varken regering eller opposition. Här var L och C föredömligt robusta som inte tog konflikt med sina regeringskamrater.

Annons
Annons

En sak är klar: Alliansen finns inte längre. Ändå skrev Expressen att en bild på Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor visade sprickan i Alliansen (5/5). Vilken allians? Medierna har ett ansvar att tydliggöra vem som styr. Det finns inget som heter oppositionsregering.

Partiledardebatten lyfte flera av Sveriges problem utan att värdera deras storlek. Men arbetslösheten bland utrikes födda måste anses vara det största. Den påverkar inte bara landet indirekt genom försvagade finanser utan också direkt. Den slår igenom i skolans problem och i brottslighet. Arbetslösheten bland utrikes födda är i dag 15,4 procent (SCB 2018). För inrikes födda är den 3,8 procent.

Gruppen består i hög grad av lågutbildade nyanlända. Det leder oss till storleken på migrationen. När ansvarig minister Morgan Johansson intervjuades i Agenda (27/1) lät han nöjd. ”Vi ser att vi har kontroll över situationen”. Men som Ulf Kristersson påpekade i debatten har Sverige den näst högsta nivån i Europa av nya uppehållstillstånd till asylsökande per capita (2018). Även om antalet asylsökningar har gått ner, beräknas kommunerna i år ta emot 9 000 anhöriga till tidigare asylsökande enligt Migrationsverkets majprognos.

Jobbtillväxten för utrikes födda har drivits av subventionerade jobb och den goda konjunkturen. Nu skrivs de ekonomiska prognoserna ner, samtidigt som anhöriginvandringen ska bli mer generös. Från och med i sommar får fler rätt till familjeåterförening. Det rör makar, sambos och minderåriga barn.

Även om Jök:ens förslag om utökat RUT-avdrag, fler undantag i LAS och utvidgade etableringsjobb kommer att hjälpa lågutbildade invandrare till arbete så räcker det inte. Utan en mer offensiv jobbpolitik kommer arbetslösheten och allt som följer i dess spår öka. Även ojämlikheten. Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund har visat att två tredjedelar av ökningen i ojämlikhet sedan 2008 kan härledas till invandring (26/2-18). Ändå säger S att det beror på Alliansens skattesänkningar. Bli inte förvånad om de om något år hänvisar till den avskaffade värnskatten.

Den som har sett Shark Tank, det amerikanska tv-program där entreprenörer får söka pengar av erfarna och kritiska investerare, kan fundera på hur det hade låtit om regeringspartierna hade tvingats möta riskkapitalisterna. När januaripartierna hade presenterat sin plan för Sverige skulle var och en ha sagt: ”Ni verkar ha väldigt olika syn på vad ni ska göra”. I’m out.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons