Annons

Regering osannolik innan folketinget samlas

Mette Frederiksen tror att en dansk regeringsuppgörelse dröjer minst ytterligare en vecka. Bilden är tagen på fredagen.
Mette Frederiksen tror att en dansk regeringsuppgörelse dröjer minst ytterligare en vecka. Bilden är tagen på fredagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Det nya danska folketinget samlas för första gången på fredag om en vecka. Regeringssonderande Mette Frederiksen (S) tror inte att hon kommer att ha nått en uppgörelse innan dess.

– Det tror jag inte och jag har inte vid något tillfälle haft det i sikte. Vi avsätter den tid som behövs och så får vi se om det landar i något, säger hon efter en veckas intensiva förhandlingar.

Frederiksen och Socialdemokraterne förhandlar med Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti om ett regeringsunderlag. Om alla partier enas kommer det att ha en majoritet i folketinget.

S siktar på att bilda en enpartiregering. De tre tilltänkta stödpartierna kräver ändringar i S skärpta invandrings- och integrationspolitik. Radikale Venstre och Enhedslisten tar också strid i ekonomiska frågor, där det förstnämnda står något till höger om S och det andra längre till vänster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons