Annons

”Regeringen blundar för växande förtryck”

När statssekreterare Ulrika Modéer skriver om ”ett Kuba i förändring” borde hon också beskriva vilka förändringar hon ser. Vår bild är att de ekonomiska reformerna har avstannat och att det aldrig varit några politiska reformer på tal, skriver Erik Jennische i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Erik Jennische

Foto: Civil Rights DefendersBild 1 av 1

Erik Jennische

Foto: Civil Rights DefendersBild 1 av 1
Erik Jennische
Erik Jennische Foto: Civil Rights Defenders

SLUTREPLIK | BISTÅND

Den förändring vi ser nu är snabbt förvärrat förtryck av människorättsförsvarare. De senaste veckorna har rättshjälpsorganisationen Cubalex drabbats. Den 23 september bröt sig säkerhetspolisen in i organisationens kontor hemma hos advokaten Laritza Diversent, beslagtog de tre datorerna, alla telefonerna och arkivet med information om dem som fått juridisk hjälp. De fem personerna som befann sig på kontoret tvingades klä av sig nakna för att visiteras. Julio Alfredo Ferrer Tamayo är fortfarande gripen.

Den ena organisationen efter den andra i demokratirörelsen förstörs nu genom att ledande personligheter hotas och trakasseras tills de lämnar landet.

Den kubanska regeringens ambition är tydlig; att rensa bort de organisationer som öppet arbetar för demokratisering och mänskliga rättigheter. Risken är att omvärlden sedan erbjuds samarbeta med organisationer som säger ”mänskliga rättigheter” och ”demokrati”, men som samtidigt är lojala med det kubanska politiska systemet.

Modéer ser också ”en öppning för dialog” med Kuba. Men när vi på måndagen frågade Antonio Rodiles, en av demokratirörelsens ledande representanter om dialogen, förklarade han att sedan i december 2014 när Barack Obama och Raul Castro offentliggjorde planerna att återskapa de diplomatiska relationerna, så har hans telefon tystnat. Såväl amerikanska som europeiska representanter har slutat ringa.

Sveriges, USA:s och EU:s dialog med den kubanska regeringen sker på bekostnad av dialogen med kubanska demokratiaktivister och människorättsförsvarare.

Istället för att ställa sig sist i kön för att prata med Raul Castro, borde Sverige stå först i kön för att prata med människorättsförsvararna.

Erik Jennische

programchef på Civil Rights Defenders Latinamerikaavdelning

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons