Annons

Olof Ehrenkrona:Regeringen eroderar det sociala kapitalet

S Trumpifierar debatten.
S Trumpifierar debatten. Foto: Susan Walsh / TT

Socialdemokraterna drar ett farligt kort.

Under strecket
Publicerad

Det är i stor utsträckning överklassen som håller igång narkotikahandeln i storstadsområdena.” Uttalandet kommer från landets justitieminister, Morgan Johansson. Det var menat som ett understöd för statsministerns påstående i Dagens Nyheter att det är de rika knarkarna i Djursholm som förorsakar skjutningarna i förorterna.

Nu ska vi inte tala om var missbruket är mest utbrett eller vems skulden är. Om det är statens oförmåga att upprätthålla narkotikaförbudet. Eller om det är föräldrarnas misslyckande, som utan egentliga medel att förhindra det, ser sina barn exponeras för resultatet av många decenniers misslyckade politik?
Nej, vi ska tala om en politisk agitation som pekar ut vissa sociala kategorier som samhällsskadliga. Byt ut ”överklassen” och ”narkotikahandeln” mot valfri social kategori och gärning och hör själva hur det låter.

Socialdemokratin tar täten i Trumpifieringen av svensk samhällsdebatt. Det är ingen kvalitativ skillnad mellan stats- och justitieministrarnas utpekande av en viss samhällsklass som motorn bakom den grova brottligheten och Trumps agitation.

Annons
Annons

Det finns, som hos Trump, ett mönster i beteendet. Tidens (S) chefredaktör skrev nyligen på Twitter. ”Jag avskyr överklassen”, och statsrådsberedningens medarbetare eldar på. En av dem säger helt öppet att ”klassdimensionen” i politiken behöver livas upp. Den högsta svenska statsledningen uttalanden syftar till att mobilisera antipatier mot en viss grupp i samhället.

Det är inte olagligt, inte ens när Tidens chefredaktör twittrar att i Djursholm bor en ”vidrig överklass” och att DI:s politiske chefredaktör ”tvättar baken på SD” när han kritiserar agitationen. Det är visserligen inte riktigt den nivå på Tiden som jag växte upp med, men det faller väl inom ramen för en tillåten politisk debatt.

Men stigmatiseringen signalerar två saker. Den ena är att Socialdemokraterna övertar en politisk taktik som används av Trump för att cementera övertygelsen hos hans mest hårdföra väljarbas. Taktiken går ut på att med groteska överdrifter och med strödda fakta som endera är falska eller tagna ur sitt sammanhang och felaktigt använda, underblåsa väljarnas fördomar och skapa en utgrupp i samhället.

Den andra signalen är att Socialdemokraternas ledning inte drar sig för att offra det sociala kontraktet i Sverige. Många hävdar att det har Socialdemokraterna redan gjort genom att missköta statens mest fundamentala uppgifter. Andra skulle, som jag själv, konstatera att regeringen alla oförmågor till trots ändå har upprätthållit ett sansat samtalsklimat och erbjudit en möjlighet till en dialog om hur Sveriges framtid ska gestalta sig.

Men om den högsta statsledningen i Sverige slår in på samma väg, som i USA och i Storbritannien har lett till en förödande polarisering och förvandlat partierna till makttokiga ytterkantsrörelser, då raserar man ett nationellt socialt kapital som det kommer att ta mycket lång tid att återskapa.
Då administreras regeringsmaktens förfall från statsrådsberedningen och justitiedepartementet. Det är ingen liten förändring i vårt land.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons