Annons

Centern ställer sig bakom regeringens åtgärdslista

Inrikesminister Mikael Damberg (S), Karolina Skog (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S), Karolina Skog (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Lars Schröder/TT

Under lördagen kom beskedet att Moderaterna, Kristdemokraterna samt Liberalerna hoppar av samtalen om gängvåld.

Trots det väljer regeringen nu att gå fram med en lista mot gängkriminalitet.

– Det känns som att vi var så nära varandra i så många punkter så det kanske handlade om själva viljan att komma överens, säger Mikael Damberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter att M, KD och L hoppat av samtalen om gängvåld vid 14-tiden på lördagen höll regeringen pressträff. Man presenterade en lista på 34 punkter mot gängkriminalitet.

– I dag kommer regeringen att presentera ett kraftfullt gängpaket som vi bedömer har parlamentariskt stöd i riksdagen, säger Mikael Damberg.

– För oss har det också varit viktigt med både brottsbekämpning och brottsförebyggande insatser, säger Morgan Johansson.

– Den lista ni nu får se kommer att vara vägledande under resten av mandatperioden.

Listan innehåller bland annat förslag på att avskaffa straffreduktionen för unga vid upprepad allvarlig brottslighet.

Man vill ge polisen möjlighet att läsa krypterad kommunikation, skärpa straffen för brott vid kriminella uppgörelser, samt skärpa straff för att överlåta narkotika.

Vidare föreslår regeringen en rad insatser på kort och lång sikt. Bland annat vill man ge polisen bättre möjlighet till husrannsakan kopplad till gängmiljöer samt starta ett nationellt program för avhopparverksamhet.

– Regeringen har verkligen ansträngt sig i syfte att komma överens men konstaterat att viljan inte riktigt funnits där från andra parter, säger Mikael Damberg på en presskonferens.

– Varför förhandlingarna har avslutats, det får ni fråga Moderaterna.

Centerpartiet står bakom det bud som regeringen nu presenterat – en lista med 34 punkter om åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten.

– Jag har sett det dokument som jag fick i förmiddags. Jag har inte sett exakt vad regeringen presenterar i dag, men jag utgår från att det är det samma och då har vi ingen anledning att säga nej till dem, då står vi fast vid vårt slutbud, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson, till TT.

– Det finns naturligtvis många detaljer som behöver tänkas igenom noggrant och väl. Men i grunden var vi beredda att acceptera detta som slutbud och vi står för det även när det kommer till skarpt läge i riksdagen, fortsätter han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons