Annons

Dödligt dåd under den afghanska vapenvilan

Afghansk regeringssoldat i Jalalabad i provinsen Nangarhar. Arkivbild.
Afghansk regeringssoldat i Jalalabad i provinsen Nangarhar. Arkivbild. Foto: Mohammad Anwar Danishyar/AP/TT

IS tar på sig dådet i östra Afghanistan under lördagen där minst 25 personer dödades när en självmordsbombare i bil sprängde sig själv. Dådet skakar om landet som upplever några dagar av oväntad vapenvila mellan regering och talibaner.

TT
Publicerad
Män som omfamnar varandra utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul. Under firandet av id al-fitr råder vapenvila mellan talibaner och regeringssidan. Foto: Massoud Hossaini /AP/TT

Människor hade samlats för att fira slutet på fastemånaden Ramadan och den nu pågående vapenvilan mellan regeringsstyrkorna och talibanrörelsen när självmordsbombaren slog till i en stad i provinsen Nangarhar.

Civila, regeringsföreträdare och talibaner uppges finnas bland offren. Minst 25 personer har dödats och 54 skadats, enligt en talesperson för provinsguvernören.

Attentatet skedde samtidigt som landet upplever en kort men varm vapenvila. Tidigare under lördagen hade talibaner och regeringssoldater setts fira högtiden genom att kramas och ta selfie-bilder tillsammans och i huvudstaden Kabul har en minister haft ett möte med högt uppsatta talibaner.

Annons

Talibanrörelsen meddelade kort efter attentatet att den inte låg bakom dådet. Först ett par timmar efter attentatet kom beskedet att IS tar på sig dådet.

Strax innan självmordsattentatet höll landets president Ashraf Ghani ett tv-tal – vilket inte tillhör vanligheterna – till nationen. Där förklarade han att regeringens vapenvila med talibanerna kommer att förlängas. Han uppmanade också talibanerna att förlänga sin tre dagar långa vapenvila. Rörelsen har hittills inte svarat på uppmaningen.

Den afghanske presidenten sade också att 46 talibaner som suttit i fängelse har släppts.

Den ömsesidiga vapenvilan i Afghanistan pågår under tre dagar under den muslimska högtiden id al-fitr, som avslutar fastemånaden Ramadan.

Annons
Annons
Annons

Män som omfamnar varandra utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul. Under firandet av id al-fitr råder vapenvila mellan talibaner och regeringssidan.

Foto: Massoud Hossaini /AP/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons