Annons

Regeringen: Ja till Natos center mot propaganda

Regeringen gav vid torsdagens regeringssammanträde som väntat grönt ljus för svensk medverkan i Natos center för strategisk kommunikation – Stratcom.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nu uppdraget att förhandla fram ett avtal.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Inrikesminister Anders Ygeman.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Inrikesminister Anders Ygeman.
Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Jessica Gow/TT

– Sverige behöver bygga ut kapaciteten för att både identifiera och motverka påverkanskampanjer. Detta är en del i det arbetet, säger inrikesminister Anders Ygeman, ansvarig i regeringen för Stratcom.

**Regeringsbeslutet **var väntat. Förhandlingar har redan genomförts av MSB på plats i Riga. Regeringen har också betonat intresset för svenskt deltagande i ett Letter of intent (LOI) till det lettiska försvarsdepartementet.

Ändå har regeringens beslutet att ge det formella uppdraget till MSB dragit ut på tiden. Ett skäl är att varje närmande till Nato innebär att S-MP-regeringen kör över interna och kritiska falanger i båda regeringspartierna som helst skulle vilja slippa samarbete med Nato överhuvudtaget. Nu kom beskedet om Stratcom dagen efter att riksdagen röstade igenom det så kallade värdlandsavtalet med Nato.

Annons
Annons

**Försvarsminister **Peter Hultqvist har själv utsatts för desinformationskampanjer och uttalat sig för svensk medverkan i Stratcom, även om ärendet ligger under justitiedepartementet. På Folk och Försvar i Sälen i januari menade Hultqvist att syftet med den ryska propagandan är att ”splittra, demoralisera, skapa myter och förvilla”.

– Sverige måste i detta läge stärka och utveckla förmågan att identifiera och möta dessa utmaningar och hot, sa försvarsministern då.

Samtidigt har Vänsterpartiet målat ut Stratcom som en propagandacentral för Nato.

Men inrikesminister Anders Ygeman ser inga problem för svensk del.

– Stratcom ingår inte i Natos kommandostruktur och har ingen operativ verksamhet, utan arbetet syftar just till att studera hur man kan identifiera och möta påverkanskampanjer.

Ygemans bedömning är att Sverige kommer att ”dra stor nytta av samarbetet” med Stratcom. Det som nu återstår är att slutföra förhandlingarna och att Stratcoms nuvarande medlemsländer godkänner det svenska deltagandet.

Sverige deltar sedan tidigare i verksamheten vid Natos cybercenter i Tallinn med personal från Försvarsmakten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons