Annons

Regeringen pressas om flyttskatt – ”ger inga svar”

Foto: Tomas Oneborg

En osäker och trög bostadsmarknad – det befarar mäklare och representanter från Villaägarna efter beskedet att ett beslut om flyttskatten dröjer.

Under strecket
Publicerad

På torsdagen kom dementin från regeringen. Inget förslag utreds för närvarande om att ta bort uppskovsräntan vid bostadsförsäljning, “flyttskatten”.

Frågan om har inte ens börjat handläggas på Finansdepartementet och avser nu att återkomma till riksdagen i frågan under nästa år.

Redan i höstbudgeten aviserade regeringen att taket återinförs men höjs till 3 miljoner kronor från den 1 juli 2020. Men besked om uppskovsräntan dröjer. Ett beslut som möter kritik från Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

– Om regeringen nu skjuter på beslutet innebär det att personer som fundera på att sälja kommer behöva vänta tills de får besked vad som gäller. Det är få som tycker att osäkerhet är bra.

Uppskovsräntan, som tas ut för vinsten från en försäljning som kan skjutas upp ligger i dag på 3,25 procent. I dagsläget är det i många fall billigare att ta ett banklån som har halva räntan.

– Ur ett konsumentperspektiv är det märkligt att staten tar så hög ränta säger Wellhagen.

Björn Wellhagen anser att det vore allra bäst om uppskovsräntan togs bort helt.

– Det kostar staten förhållandevis lite pengar och skulle påverka rörligheten positivt.

Håkan Larsson är chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund. Även han förutspår en avvaktande marknad. Han säger att Villaägarna sedan onsdagen sökt regeringen för att få svar.

Oklarheten i när och hur uppskovsräntan ska tas bort och vilka den ska omfatta, behöver besvaras, enligt honom.

– Om räntan tas bort efter första halvåret 2020 och bara gäller nya försäljningar efter det, hade det varit ett gott råd att vänta med att sälja. Men nu gäller inte det längre, vilket innebär att man inte vet om man ska skatta av uppskovet, säger Håkan Larsson och fortsätter:

– Frågan om hur räntan ska klippas avgör hur man som säljare och köpare kommer agera. Ska det gälla alla eller bara uppskov från ett specifikt datum? Vi får inga svar från regeringskansliet, och där står medborgarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons