Annons

Regeringen lägger locket på – slutrapport hålls hemlig

Det hetaste beviset i ubåtsjakten 2014 visade sig vara en signal till SMHI:s havsboj i Östersjön.
Det hetaste beviset i ubåtsjakten 2014 visade sig vara en signal till SMHI:s havsboj i Östersjön. Foto: Per Olsson

Regeringen behåller i allt väsentligt hemligstämpeln på försvarets slutrapport om ubåtsjakten i Stockholms skärgård hösten 2014, efter en sekretessprövning på SvD:s begäran.

Under strecket
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson en pressträff i november 2014.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den kvalificerat hemliga slutrapporten lämnades in till regeringen i september 2015, ett knappt år efter ”Operation örnen”.

Rapporten är kortfattad, 14 sidor plus två bilagor, och underskriven av dåvarande ÖB Sverker Göranson och dåvarande chefen för ledningsstaben Dennis Gyllensporre. Innehållet skulle kunna kasta ljus över hållfastheten i Försvarsmaktens bevisning från ubåtsjakten för fem år sedan. Nu är istället flertalet av sidorna helt blanka.

När regeringen avslår SvD:s begäran om att få ta del av rapporten i sin helhet hänvisar försvarsminister Peter Hultqvist (S) till att det skulle skada Sveriges försvar och vålla fara för rikets säkerhet.

SvD har rapporterat om hur Försvaret begick ett misstag under ubåtsjakten hösten 2014.

Ljudsignaler till SMHI:s havsboj i Östersjön i samband med bärgning av bojen utanför Huvudskär tolkades som en kränkande ubåt av en svensk Södermanlandsubåt som lyssnade i området.

Några veckor senare offentliggjordes uppgiften av ÖB Sverker Göransson vid en presskonferens med Hultqvist och statsminister Stefan Löfven (S) och gavs då det högsta bevisvärdet som en ”bekräftad ubåt”.

Annons
Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson en pressträff i november 2014.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I det efterföljande analysarbetet framkom att samma kodade ljud även hade registrerats av en Gotlandsklassad ubåt i Landsortsdjupet längre söder ut.

Analysen av hårddisken visade att ljudsignalen kom från SMHI:s utrustning för så kallad akustisk release ombord på fartyget M/S Fyrbyggaren som anlitats för att ta upp bojen ur vattnet.

Utåt har både försvaret och regeringen tigit om orsaken till varför den ”avgörande observationen”, som ÖB uttryckte det i Rosenbad, sprack.

Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson en pressträff i november 2014.
Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson en pressträff i november 2014. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vid regeringens sekretessprövning av slutrapporten har hemligstämpeln hävts på ett fåtal ställen.

Här framgår det då bland annat att ”Operation Örnen genererade ett omfattande underlag för fortsatta analyser”.

Några av iakttagelserna från ubåtsjakten har fått en ”höjd” värdering i den slutgiltiga analysen, andra ”har sänkts”.

”De initiala bedömningarna av vissa observationer har ändrats utifrån tillkommande information”, skriver Försvarsmakten.

På ett ställe nämns ”21 analyserade observationer” utan att det framgår närmare vad det rör sig om. Värderande omdömen är strukna. I pressmeddelandet talades det om att dessa 21 var ”särskilt intressanta” iaktagelser.

Vidare framgår det att det har förekommit ”markrelaterade händelser”, alltså uppe på land, däremot inte vilka och av vilket värde.

Försvarsmaktens sammanfattande bedömning i slutrapporten är att det är ”ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014”. Formuleringen är exakt densamma som i pressmeddelandet i september 2015 när försvaret efter fyra månaders fördröjning också medgav att det initialt högst värderade beviset hade fallit.

För en utomstående är det nu fortsatt omöjligt att värdera vilken grund Försvarets slutsats vilar på med tanke på att hemligstämpeln kvarstår i allt väsentligt.

Bilagorna, på sammanlagt 30 sidor och i huvudsak hemliga, innehåller bland annat avsnitt om vilka metoder som använts i analysarbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons