Annons

Catarina Kärkkäinen:Regeringen offrar integriteten

Inrikesminister Mikael Damberg.
Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Innan regeringen har testat riktade budgetsatsningar, fokus på kärnuppdraget och slopade straffrabatter, har den föga rätt att utöka befogenheten att läsa krypterad information.

Under strecket
Publicerad

Regeringen presenterar beslut om att stoppa gängvåldet, hette det i nyhetsrubriken i morse. Det vore förstås på alla sätt och vis ett efterlängtat beslut. Våldet har kommit att bli ett ofattbart mörkt inslag i vårt samhälle som drabbar många och påverkar alla.

För den som vill stoppa våldet finns det mycket att göra. I samtalen som fördes om gängkriminaliteten mellan nästan alla partier lyftes ett antal förslag. Ett var att göra riktade budgetsatsningar för att höja polislönerna, finansiera polisutbildningen och återanställa pensionerade och andra poliser som lämnat yrket. Ett annat var att slopa den generella straffrabatten för vuxna mellan 18 och 21 år. Det kunde regeringen inte gå med på – antagligen med hänsyn till Miljöpartiet.

I stället presenterade inrikesminister Mikael Damberg i går förslaget om att ge polisen större befogenhet att ägna sig åt hemlig dataavläsning. Polisen ska nu få gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad information i till exempel apparna Whatsapp och Signal.

Annons
Annons

Det medför naturligtvis större risker för alla medborgares personliga integritet, och kommer med stor sannolikhet att användas för betydligt mer än blott att stävja gängkriminaliteten. Men få röster är kritiska – förutom till det att förslaget kommer för sent.

Polisen har efterfrågat åtgärden. Det är helt naturligt. Det är deras roll att be om mer långtgående befogenheter. Politikens roll är att väga den önskan mot andra värden.

Samhällskontraktet är ett populärt tema i dag. Kontraktsidén går ut på att människan frånsäger sig en del av sin frihet, till exempel genom att betala skatt, för att få någonting, som trygghet, av staten i gengäld.

Det finns någonting grundläggande fräckt över att politiker, i detta fall regeringen, misslyckas med att upprätthålla sin del av kontraktet, och därför kräver mer av medborgarnas frihet, i stället för att använda de medel som man redan har.

Det är möjligt att föreställa sig en punkt då det är nödvändigt att införa dataavläsning av krypterad information. Men innan ansvariga politiker har testat riktade budgetsatsningar, fokus på kärnuppdraget och slopade straffrabatter, har de föga rätt att så göra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons