Annons

Regeringen om Riksgälden: Ser allvarligt på läget

Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad.
Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad. Foto: Joakim Goksör/TT

Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad blev på torsdagsförmiddagen uppkallad till Finansdepartementet med anledning av den allvarliga kritik som anställda framfört mot honom.

Under strecket
Publicerad

I dag, torsdag, träffade riksgäldsdirektör Hans Lindblad finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) statssekreterare Ulf Holm, med anledning av den kritik mot Lindblad som framkommit i SvD och Dagens Industri.

– Regeringen ser allvarligt på situationen och jag har i dag träffat riksgäldsdirektören för att få fördjupad information om det läge som har uppkommit, bland annat gällande beredningsprocesser och ledningsfunktionen, skriver statssekreterare Ulf Holm i ett sms.

Han poängterar att det är ”mycket viktigt” att Riksgälden fungerar eftersom myndigheten ansvarar för statens finansförvaltning och ”bedriver en samhällsviktig verksamhet”.

Finansdepartementet välkomnar den oberoende utredning som Riksgäldens styrelse ska tillsätta, och att medarbetarundersökningen tidigareläggs, enligt Ulf Holm.

– På mötet diskuterade vi bland annat det aktuella läget, hur situationen har påverkat myndigheten och dess medarbetare samt givetvis de åtgärder som nu vidtas, skriver Ulf Holm.

Hans Lindblad skriver i en kommentar till SvD:

– Jag har i dag träffat statssekreterare Ulf Holm för att informera honom om situationen och om styrelsens och mina förslag på åtgärder. Jag uttryckte att jag tar allvarligt på kritik som har framkommit.

En effekt av missnöjet med Hans Lindblad är att tre av de fyra avdelningar som sköter Riksgäldens kärnverksamhet står utan chef och att riskenheten stod tom i veckor i somras.

Riksgälden, som hanterar hundratals miljarder kronor, ska löpande värdera olika finansiella risker: marknadsrisk, kreditrisk och likviditetsrisk. Myndigheten är central, då den lånar upp pengar till statskassan, förvaltar statsskulden och hanterar banker i kris.

Men Hans Lindblad har stöd av Riksgäldens styrelse, enligt SvD:s källor.

Riksgälden lyder under finansmarknadsminister Per Bolund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons