Annons

Professorn: Regeringen i krismöten dag och natt

Professor Karolina Ekholm.
Professor Karolina Ekholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ett andra stort krispaket lanserades av finansminister Magdalena Andersson (S) på måndagen. Men finansministerns tidigare statssekreterare, professor Karolina Ekholm, utesluter inte ännu fler åtgärder.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Januariavtalspartierna presenterar nya budgetreformer i coronavirusets spår. Fr v: Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).

Foto: Jessica Gow/TT

Med stora svenska flaggor i bakgrunden presenterade finansminister Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP), Emil Källström (C) och Mats Persson (L) på måndagen ännu ett stort åtgärdspaket.

Den största reformen är korttidspermittering där anställda kan gå ned i arbetstid med i princip bibehållen lön och där staten skjuter in de extra pengarna.

Till exempel kan en person gå ned i 40 procents arbetstid men behålla 90 procent av lönen. Reformen kommer efter krav från näringslivet där flera branscher sett i princip alla inkomster försvinna under endast några dagar.

De nya permitteringsreglerna gäller direkt och kommer snabbehandlas av lagrådet under dagen.

Staten kommer även under de kommande två månaderna stå för sjuklönekostnaderna för anställda. Det är något som normalt skulle kosta 2 miljarder kronor i månaden, men nu räknas bli högre på grund av coronaviruset.

– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Hela samhället kommer påverkas ekonomiskt, konstaterade Magdalena Andersson på pressträffen och sade att reformerna är värda över 300 miljarder om alla företag använder sig av de nya möjligheterna.

Annons
Annons

Januariavtalspartierna presenterar nya budgetreformer i coronavirusets spår. Fr v: Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).

Foto: Jessica Gow/TT

På måndagen kom också beskedet att svenska företag även kommer att kunna skjuta på skatteinbetalningar retroaktivt från 1 januari 2020. Det innebär att företag kan få tillbaka redan inbetalad skatt, en skattekredit.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer det hjälpa alla sorters företag, både små och stora.

Beskeden följer en intensiv helg med varsel, permitteringar och krismöten. Under söndagskvällen var beskedet från statsminister Stefan Löfven att regeringen ska se till att företag inte ska behöva gå i konkurs på grund av coronaviruset.

Regeringens åtgärder hyllas av både opposition, analytiker och näringsliv.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, kallar regeringens agerande nödvändigt och klokt. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kallade åtgärderna ett enormt viktigt paket.

Även Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed är nöjd.

– Det här är ett bra paket, vi efterlyste de här åtgärderna i förra veckan. Det är bra att det sker med retroaktivitet. Vi kommer att stödja det här paketet.

Januariavtalspartierna presenterar nya budgetreformer i coronavirusets spår. Fr v: Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).
Januariavtalspartierna presenterar nya budgetreformer i coronavirusets spår. Fr v: Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C). Foto: Jessica Gow/TT

Även representanter för arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv för arbetsgivare och LO för arbetstagare, är nöjda med krispaketet.

– Det är en väldigt bra signal till vårt superoroliga näringsliv. Det är ett väldigt bra paket. Jag tror att det är det mest kraftfulla paket jag någonsin har upplevt, säger LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Annons
Annons

Thorwaldsson flaggar för att nu påbörja diskussioner om nästa steg i krishanteringen. Det handlar bland annat om hur de personer som trots stödpaketet kommer varslas och avskedas ska tas hand om. Men LO-ordföranden tycker ändå att politiker har lärt sig en läxa från finanskrisen 2008 och agerar mycket snabbare:

– Det känns oändligt mycket bättre än krisen −08. De har verkligen lyssnat på vad parterna har att säga, säger han.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke håller med Karl Petter Thorwaldsson om att regeringen har varit lyhörd – och att den agerat snabbt.

– Jag tycker att vi ska uppskatta det jobb som det görs. Det är ändå en hygglig takt i införandet, säger han till SvD.

Jacke poängterar däremot att det finns några branscher som skulle behöva mer stöd:

– Det finns ett antal branscher, framförallt besöksnäring och persontransporter där det här inte är tillräckligt.

Professor Karolina Ekholm, nationalekonom och tidigare statssekreterare hos finansministern, tror de har ”jobbat dag och natt” på Regeringskansliet.

– De jag har varit i kontakt med har suttit i krismöte mest hela tiden, säger hon till SvD.

Karolina Ekholm tror att regeringen har fokuserat mycket på att få fram åtgärder som kan implementeras rätt så snabbt och att nästa steg kan vara att anpassa dessa.

– Man kanske måste skruva lite i de olika åtgärder som läggs fram, säger hon och tillägger:

– Men det beror helt på hur saker och ting utvecklas.

Enligt henne är det nya krispaketet och dess breda åtgärder rimliga i hur läget är i dag. Hon utesluter inte att mer riktade åtgärder till specifika industrier och branscher kan komma.

– Då måste man vara försiktig med väldigt riktade stöd. Personligen så skulle jag se mer välvilligt på breda åtgärder som inte riskerar att snedvrida fördelningen av resurser på ett sätt som i efterhand kan ses som rätt så kostsamma för skattebetalarna.

Liksom hennes tidigare chef Magdalena Andersson så pekar Karolina Ekholm på att Sveriges goda statsfinanser ger regeringen bättre manöverutrymme än länder med hög offentlig skuldsättning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons