Annons

Jonas Gummesson:Ansvarslöst – tänkbart omdöme om regeringen

Regeringen räddades av gonggongen i Karlshamn – det ryska gasavtalet kunde redan ha varit underskrivet – och av lojala kommunalpolitiker på Gotland. Frågan är vad belöningen blir. Om det blir någon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist levererade en hemligstämplad säkerhetsanalys.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Försvarsminister Peter Hultqvist levererade en hemligstämplad säkerhetsanalys.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Försvarsminister Peter Hultqvist levererade en hemligstämplad säkerhetsanalys.
Försvarsminister Peter Hultqvist levererade en hemligstämplad säkerhetsanalys. Foto: Jessica Gow/TT

Hela hösten har förflutit utan att regeringen har lyft ett finger för att hantera uthyrningen av hamnarna i Slite och i Karlshamn ur ett säkerhets- och försvarspolitisk perspektiv. Trots att ÖB har satt fasta förband på Gotland och klargjort var han står i frågan, dels offentligt, dels i hemligstämplade remissvar på Nords Streams ansökan – och trots regeringens egen bedömning om ökad rysk aggressivitet.

I Karlshamn är frågan om rörlagring för den ryska gasjätten Gazproms räkning nu tillfälligt lagd på is, men inte slutgiltigt avförd. Karlshamns kommun har, till skillnad från situationen på Gotland, ett helägt hamnbolag som har haft mandat från styrelse och ägare att hantera gasaffären.

Redan i somras investerade hamnbolaget 30 miljoner kronor i ett stort markområde för att kunna upplåta lagringsutrymme när gasrören levererades från tillverkaren i Tyskland sommaren 2017, enligt den tänkta tidtabellen.

Annons
Annons

Hamndirektören Mats Olsson berättar för SvD att han i stort sett satt med pennan i handen för att skriva under avtalet med den malaysiskägda rörentreprenören Wasco. Där ligger i sin tur uppdraget att lägga ut ledningarna på Östersjöns botten, enligt avtal med Nord Stream 2 AG, helägt av Gazprom.

– Jag pratade med min styrelseordförande som bad mig att inte skriva på nu, i dag (läs: onsdag), utan frågade om jag kunde dra på det lite grann. Nu får vi ta det på styrelsemötet i veckan som vi ändå har, och då får det väl komma ett besked till mig att jag inte får göra det och under vilken period, säger Olsson till SvD.

Så nära var det alltså. Deadline var före jul. Och i det perspektivet blir regeringens agerande i gasfrågan helt obegripligt.

Ändå har kommunerna inte fått ett endaste ord på vägen förrän vid det möte som till slut arrangerades på UD i tisdags kväll, två dagar före det tänkta beslutet på Gotland och när gasavtalet i Karlshamn ­– med lite otur – redan kunde ha varit påskrivet.

Det är att räddas av gonggongen. Om regeringen nu verkligen ser Nord Stream 2 som ett hot mot försvarsbeslutet och att det skulle påverka verksamheten på Gotland negativt är det milt uttryckt märkligt att dröja in i det sista innan man till slut lägger sina kort på bordet. Ansvarslöst är ett annat tänkbart omdöme i sammanhanget.

Den säkerhetsanalys som försvarsminister Peter Hultqvist under galgen förmedlade till deltagarna vid mötet på UD är hemligstämplad. Regionrådet Björn Jansson på Gotland och kommunalrådet Per-Ola Mattsson i Karlshamn var kaxiga före UD-mötet, men mer slokörade när man vandrade ut från kristallkronornas sken. I praktiken hade man tagits som gisslan utan att kunna berätta för sina kollegor i respektive kommun vilka argument i sak regeringen fört fram.

– Vi fick väldigt mycket information, mot löfte att inte sprida den vidare, som jag inte kan tala om, sa Jansson efter mötet på UD.

Tills vidare har regeringen nu fått stopp för rysk närvaro på svensk mark i skydd av gasprojekt. På Gotland en gång för alla. I Karlshamn är sista ordet inte sagt. Beslut tas i februari.

När frågan är desarmerad på det säkerhetspolitiskt känsligare Gotland kan man vädra morgonluft i Karlshamn. Affären med gaslagringen är fortfarande värd 100 miljoner kronor. Åtminstone kan försvarsministern tvingas fylla på sitt löfte om att ”regeringen är beredd att se över möjligheten att stödja regional tillväxt” med visst innehåll innan frågan slutgiltigt kan avföras från regeringens dagordning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons