Annons

Ministern om ”chocksiffra”: Håller ögonen på det

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen ser ökade risker och ser att den svenska ekonomin nu mattas av. ”Det är ett stökigt läge i världsekonomin”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) och nämner handelskonflikten mellan USA och Kina som exempel.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

1 / 8

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens ministrar samlas i dag på statsministerns residens i Harpsund. Regeringen ser ett utrymme för ofinansierade reformer på cirka 25 miljarder kronor för 2020.

Avmattningen svensk ekonomi nu befinner sig i har varit väntad under en längre tid, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Men resursutnyttjandet i Sverige är fortsatt högt, men går nu mot mer normala nivåer, säger hon till ett journalistuppbåd i Harpsund. Svensk BNP bedöms nu öka med mer beskedliga 1,4 procent i år och lika mycket nästa år. Arbetslösheten spås landa på 6,3 procent i år och 6,4 procent nästa år.

– Vi ser en avmattning från höga nivåer till lite mer normala nivåer, säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff och tar till en metafor:

– Om vi haft kraftig medvind i seglen under några år ser vi nu att vinden mojnar något. Vi ser ingen motvind, men några orosmoln tornar upp sig, säger Andersson och pekar på brexit och handelskriget mellan USA och Kina.

Efter reklamen visas:
Finansministern: Orosmoln tornar upp sig
Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

2 / 8

”Vi har muskler”

Foto: Henrik Montgomery/TT

På hemmaplan nämner hon fortsatta risker på bostadsmarknaden och risk för prisfall på bostäder.

Hon tillägger att Sverige står väl rustat och att det vore fel att spara i det här läget.

– Sverige står väl rustat. Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna, sett till att betala av rejält på statsskulden så att vi har muskler för alla eventualiteter.

Annons
Annons

Regeringen samlad på Harpsund.

Foto: Henrik Montgomery/TT

3 / 8

Oväntad ökning av arbetslösheten

Regeringen samlad på Harpsund.
Regeringen samlad på Harpsund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tillägger att han vill se breda satsningar för att bygga vad han kallar ett hållbart Sverige för framtiden.

– Sedan måste vi också se till att välfärden förstärks. Vi måste också se till att fler kommer i arbete. VI har fortfarande en för hög arbetslöshet. Och vi måste också bygga ett modernt Sverige som klarar de klimatutmaningar vi står inför. Det är en viktig konkurrensfördel för Sverige.

Den oväntade ökningen i arbetslöshet, enligt färska siffror från SCB, hänger enligt Per Bolund samman med att politiken som har förts sedan årsskiftet grundar sig på den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som Sverigedemokraterna hjälpte till att få igenom i riksdagen i fjol.

390 000 personer var arbetslösa i juli, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,9 procent och är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med juli 2018.

Magdalena Andersson fick frågan av en reporter på pressträffen:

Hur ser du på chocksiffran med ökad arbetslöshet i juli?

– Man ska inte dra för stora slutsatser för en månad, men vi måste hålla ögonen på utvecklingen på arbetsmarknaden, sade hon.

– Vi har fortsatt hög sysselsättningsgrad, och vi gör ingen större revidering av arbetslöshet i prognosen, säger Andersson.

– Det finns en fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft i Sverige, fortsätter hon, och pekar på att det råder hög arbetskraftsbrist i bland annat den offentliga sektorn.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

4 / 8

”Betalat av rejält på statsskulden”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Resursutnyttjandet fortsätter också vara högre än normalt under prognosperioden. Den offentliga skuldsättningen är också låg vid en internationell jämförelse, säger Andersson.

– Vi har betalat av rejält på statsskulden.

Denna budget innebar inte minst stora neddragningar på arbetsmarknadspolitiken, enligt Bolund.

– Men vi ser nu också hur efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög, säger han.

Han nämner Northvolts rekryteringsbehov på cirka 2 500 personer som exempel.

– Där måste vi också ha ett system för att matcha de arbetslösa till de jobb som nu växer fram i Sverige, säger Bolund.

Annons
Annons

Biträdande finansminister Per Bolund.

Foto: Henrik Montgomery/TT

5 / 8

”Fördubblad miljöbudget bara början”

Biträdande finansminister Per Bolund.
Biträdande finansminister Per Bolund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Per Bolund har den rödgröna regeringen under sin första mandatperiod mer än fördubblat miljöbudgeten.

– Som vi ser det är det bara början. Självklart måste vi nu se till att vi investerar i det nya fossilfria Sverige. Det är nu vi har ett fönster, säger han.

– Det ger möjligheter till nya innovationer, nya lösningar, som världen efterfrågar – nya exportmöjligheter och många nya arbetstillfällen, tillägger han.

Han beskriver januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna som ett bra fundament, där det bland annat finns med 15 miljarder till en grön skatteväxling.

Enligt Bolund var den M-KD-budget som SD hjälpte till att få igenom i december ett dråpslag mot svensk miljöpolitik, då det skar bort stora resurser för miljöpolitiken.

– Det är klart att det skadar möjligheten att modernisera Sverige. Det skadar också både arbetsmarknaden och välfärden, säger han.

Enligt Bolund är det viktigt att regeringen i sin budget håller sig till det budgetramverk som gäller.

– Det är många partier i Sveriges riksdag som står bakom och det har vi också så klart respekt för och följer.

Skulle det finnas anledning att rucka på budgetramverket krävs det bred samsyn i riksdagen och stöd även från oppositionspartierna, enligt Bolund.

Annons
Annons

Moderaternas eknomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

6 / 8

Kritiken: ”Reformbehovet större”

Moderaternas eknomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas eknomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Magdalena Andersson säger 25 miljarder, och vi får naturligtvis fördjupa oss i den siffran. Det är en bit ifrån vad konjunkturinstitutet sagt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Men oavsett vad man landar i så är reformbehoven så väldigt mycket större, och då måste man prioritera. Då kan inte införa friår från första januari 2020. Vi har inte heller råd med dyra familjeveckor eller ineffektiv klimatpolitik.

Annons
Annons
Foto: Henrik Isaksson/TT

7 / 8

Värnskatten slopas

Foto: Henrik Isaksson/TT

Det är dock redan nu klart att de största satsningarna blir slopad värnskatt för höginkomsttagare och sänkt skatt för pensionärer. De har tidigare bedömts kosta staten sex respektive drygt fyra miljarder kronor.

De två skattesänkningarna finns med i den så kallade 73-punktsöverenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna.

Kommunerna kan också hoppas på en höjning av de generella statsbidragen på fem miljarder kronor.

En annan åtgärd som enligt 73-punktsöverenskommelsen ska genomföras 2020 är C-förslaget om ett ingångsavdrag. Avdraget innebär att arbetsgivaravgiften sänks för ungdomar utan gymnasieutbildning och för nyanlända.

Annons
Annons

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

8 / 8

Ny typ av friår

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I sin ursprungsform beräknades ingångsavdraget kosta omkring 12 miljarder kronor. Enligt uppgift till TT har en hel del i förslaget dock förändrats, så att kostnaden blir betydligt lägre.

Enligt överenskommelsen ska även MP:s förslag på en ny variant av friår, så kallade utvecklingstid, införas nästa år.

Två skattehöjningar väntas också finnas med bland förslagen i regeringens kommande budgetproposition. Den ena är en skatt på plastkassar, som beräknas dra in 1,5–1,9 miljarder till statskassan. Den andra är en skatt på avfallsförbränning.

Efter reklamen visas:
Därför är svenska kronan så svag
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons