Annons

Satsar 2 miljarder på miljö och klimat

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) presenterar regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) presenterar regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten. Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Vi kan fortsätta att skydda klimatet och människors hälsa”. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) presenterade på måndagen regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten.

Direkt
Publicerad

Regeringen satsar knappt 2 miljarder kronor på miljö- och klimat i vårändringsbudgeten. Största posten är 750 miljoner till klimatklivet och ladda hemmastödet.

Det sade miljö- och klimatminister Isabella Lövin och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund vid en pressträff på måndagen när de presenterade regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten.

Andra satsningar är 300 miljoner kronor till solcellstödet, 100 miljoner till ett nytt investeringsstöd för minusutsläpp av koldioxid samt 50 miljoner till nattåg till kontinenten.

Annons

"Våra satsningar gör att vi kan fortsätta att skydda klimatet och människors hälsa", sade Isabella Lövin och gick igenom de besparingar som gjordes i M/KD-budgeten, som riksdagen beslutade om i december.

Per Bolund lyfte fram satsningar på naturen, som 100 miljoner kronor till skydd av värdefull natur och 200 miljoner kronor för att restaurera och sköta Sveriges värdefulla natur. De återinför vidare den momssänkning för naturguider som M/KD-budgeten slopade.

Lövin talade också om satsningar på renare vatten i haven.

Satsningarna på miljö- och klimatområdet finansieras genom flygskatten, höjd skatt på fossila bränslen i kraftvärmeverk, slopad nedsättning för gruvdiesel och höjd kemikalieskatt.

De gör också "omprioriteringar" av anslag, bland annat från internationella klimatinvesteringar till ökade insatser på hemmaplan.

"Här visar vi att vi använder ekonomiska styrmedel för att styra Sverige åt rätt håll… Miljöslakten är över, nu gör vi i stället satsningar framåt", sade Per Bolund.

Efter reklamen visas:
Kan en dammsugare rädda världen?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons