Annons

Regeringen ser över BEO efter kritik

Utbildningsminister Anna Ekström (S) inleder en översyn av Barn- och elevombudet efter kritik. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) inleder en översyn av Barn- och elevombudet efter kritik. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Regeringen kommer att se över Barn- och elevombudets (BEO:s) roll efter omfattande kritik, skriver Dagens Nyheter.

– Tanken är att skapa en större tydlighet för huvudmän, lärare och elever, säger utbildningsminister Anna Ekström till DN.

BEO har kritiserats för att driva skadeståndsärenden där elever blivit kränkta för långt. Så pass långt att lärare i vissa fall inte längre vågar ingripa mot stökiga elever.

Ett exempel som fått kritik är fallet med en lärare som lyfte undan en pojke som enligt läraren blockerade vägen för andra. Det fallet driver BEO just nu till Högsta domstolen, och yrkar på att kommunen betalar 10 000 kronor i skadestånd till eleven, trots att både tingsrätt och hovrätt ansett att läraren gjort sitt jobb.

En del i översynen som nu planeras är att se över gränsdragningen mellan BEO och Skolinspektionen. I dag kan ett ärende där en lärare friats för en händelse av Skolinspektionen ändå drivas vidare av BEO.

– Jag tycker att det är viktigt att lärare, rektorer och skolhuvudmän får tydliga besked oavsett vilken skolmyndighet som de vänder sig till, säger Anna Ekström till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons