Annons

Regeringen skärper tonen – chefer kan åtalas

Finansminister Magdalen Andersson (S).
Finansminister Magdalen Andersson (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Hundratals berättelser om fusk med korttidsarbete har strömmat in till Tillväxtverket. Nu presenterar regeringen nya åtgärder för att stoppa bedrägerierna.

Under strecket
Publicerad

”Min kollega som inte vill medverka i bedrägeriet har fått en ny kontorsplats i en källarlokal på botten av fastigheten där hon ska arbeta helt ensam”.

Så lyder ett av de dryga 300 tips som Tillväxtverket fått in gällande fusk med korttidspermitteringar. Skatteverket redan vikt mer än 100 heltidstjänster åt att jaga fuskare.

På fredagen presenterade regeringen ytterligare åtgärder för att stoppa fusket.

– Det har kommit larmrapporter om fusk både till myndigheten och till politiker. Dels har vi uppgifter om rena bedrägerier där företag ansöker om korttidspermitteringar, men att de anställda ändå får fortsätta jobba heltid. En annan risk är att anställda tvingas skriva på mot sin vilja, säger finansminister Magdalena Andersson i ett skriftligt uttalande till SvD.

Nytt är bland annat att företag ska lämna uppgifter på individnivå om anställda som omfattas av korttidspermittering. Den som lämnar felaktiga uppgifter ska, enligt pressmeddelandet, kunna ”bli åtalad för brott”.

Det innebär enligt SvD:s uppgifter att exempelvis en mellanchef på ett företag kan bli personligt straffskyldig för felaktiga uppgifter. Brottsrubriceringarna som kan bli aktuella är osann försäkran eller vårdslös försäkran.

Annons
Annons

– De här förslagen är resultatet av en översyn i Regeringskansliet av ett stort antal åtgärder för att skärpa kontrollerna. Syftet är att kraftigt försvåra fusk med systemet. Att medvetet fuska med systemet är brottsligt. Vi kommer inte tveka en sekund om det visar sig att vi behöver bygga upp ytterligare skydd säger finansminister Magdalena Andersson.

Stödet för korttidspermitteringar, även kallat korttidsarbete, trädde i kraft den 7 april. Som mest kan en arbetsgivare låta de anställda vara lediga 80 procent, men ändå få nästan hela (88 procent) av lönen. Staten tar den största delen av kostnaden.

Stödet beräknas kosta 95 miljarder kronor i år. Regeringen uppger att 175 000 arbetstillfällen har kunnat räddas, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar.

Vilka företag som får stödet är hemligt. SvD har fått avslag på förfrågningar om att få ta del av Tillväxtverkets listor, med hänvisning till sekretess.

Bland de övriga åtgärderna för att motverka fusk som regeringen presenterade på fredagen finns bland annat möjligheten för Skatteverket att kunna ta del av Tillväxtverkets beslut om vilka företag som omfattas av stöd. Syftet är att stärka kontrollerna på skatteområdet.

”Det införs även en skyldighet för bland annat Skatteverket och Försäkringskassan att lämna uppgifter till Tillväxtverket vid misstanke om felaktiga utbetalningar, utan att hindras av sekretess”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Samtliga förändringar börjar gälla 1 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons