Annons

”Regeringen struntar i löfte om vapenstopp”

En skola som har bombats i Ibb-provinsen i Jemen den 23 december 2019.
En skola som har bombats i Ibb-provinsen i Jemen den 23 december 2019. Foto: Xinhua/TT

Sverige fortsätter att exportera krigsmateriel till den Saudiledda koalition som bombar Jemen. Trots att regeringen har haft ett år på sig att infria punkt 70 i den 73-punktsöverenskommelsen som regeringspartierna, C och L enats kring. Det skriver Håkan Svenneling (V).

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

DEBATT | VAPENEXPORT

I veckan som gick KU-anmälde Vänsterpartiet tre statsråd för att de i uttalanden vilselett allmänheten om vapenexporten. Det är dags att regeringen agerar och sätter det jemenitiska folket före svenska företags vinstintressen.

Kriget i Jemen har pågått i snart fem år. Striderna har resulterat i den värsta humanitära katastrofen i världen. Över 17 000 civila har sårats eller dödats, över 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd, och ofattbara 14 miljoner människor riskerar svält och död till följd av sjukdomar. 85 000 barn tros ha dött av svält.

Medan kriget pågått har Sverige exporterat krigsmateriel till sex länder i den Saudiledda koalition. Samtliga sex är auktoritära stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna, och de deltar uppenbarligen i en väpnad konflikt. De uppfyller alltså samtliga kriterier för att nekas köpa svensk krigsmateriel. Vänsterpartiet har länge krävt att Sveriges och EU:s export av krigsmateriel till den Saudiledda koalitionen stoppas.

Svensk krigsmateriel används i kriget i Jemen. Saabs radar- och stridsledningssystem Erieye bidrar till att upprätthålla den blockad som hindrar förnödenheter från att nå civilbefolkningen. Exporten av Saabs radar- och stridsledningssystem Globaleye (uppföljaren till Erieye) till Förenade Arabemiraten måste stoppas. Globaleye skulle öka deras förmåga att upprätthålla blockaden. Den svenska exporten bidrar till det jemenitiska folkets lidande.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Efter att Turkiet invaderat nordöstra Syrien fick Vänsterpartiet, tillsammans med Liberalerna, regeringen att driva frågan om ett vapenembargo inom EU. Tydliga fördömanden från riksdagspartier och EU, samt utrikesministerns uttalande om att Turkiets agerande bröt mot folkrätten fick ISP att agera och stoppa den svenska exporten helt. Folkrättsbrotten i Jemenkriget är väldokumenterade och omfattande. Att samma beslut inte fattas gälande exporten till den Saudiledda koalitionen är obegripligt.

Ännu märkligare är punkt 70 i den 73-punktsöverenskommelse som regeringspartierna C och L enats kring. Punkten säger: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning.”

Ett år efter att överenskommelsen slöts kan vi konstatera att punkt 70 inte har någon betydelse. Regeringen har inte agerat utifrån den, och tänker inte heller göra det. ISP menar att de behöver ytterligare direktiv från regeringen för att agera. Samarbetspartierna är tysta.

Under 2019 har tillstånd för export av krigsmateriel till Förenade Arabemiraten, Jordanien och Kuwait beviljats. Samtliga är ickedemokratiska länder som deltar militärt i kriget i Jemen. I veckan som gick KU-anmälde Vänsterpartiet tre statsråd för att de vilselett om vapenexporten. Bland annat efter att utrikesminister Ann Linde påstått att Sverige inte säljer vapen till länder i krig. Något som uppenbarligen inte stämmer.

Nyligen rapporterade Reuters att Saab fått tillstånd för ytterligare försäljning av Globaleye till Förenade Arabemiraten för 9,6 miljarder kronor, utöver den redan beviljade exporten värd omkring 10 miljarder kronor. Tillståndet ska ha beviljats efter påtryckningar från Saab mot den svenska regeringen.

Regeringen kan stoppa exporten om den vill. Istället prioriterar regeringen, L och C svenska företags vinstintressen. Det jemenitiska folket betalar med sitt lidande. Därmed gör de Sverige delaktigt i att skapa den värsta humanitära katastrofen i världen. Det måste få ett stopp!

Foto: Henrik Montgomery/TT

Håkan Svenneling (V)
utrikespolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons