Annons

Regeringen tar strid för sänkta elnätspriser

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och näringsminister Ibrahim Baylan.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och näringsminister Ibrahim Baylan. Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Den svenska elnätsregleringen strider mot EU-rätten. Det hävdar EU-kommissionen som hotat att stoppa de planerade avgiftssänkningarna.

Men regeringen står på sig och svarar nu på kritiken.

– Det kommer att avgöras i EU-domstolen, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Under strecket
Malin Jansson / TT
Publicerad

Trots att elnätsavgifterna i Sverige ökat med i snitt 27,5 procent de senaste fem åren har viktiga investeringar i de gamla elnäten uteblivit. Det hävdar regeringen som därför gett Energimarknadsinspektionen större muskler att reglera marknaden och framför allt de saftiga vinstuttagen.

– Det ska vara en rimlig avkastning på investeringar, men man ska inte kunna ta ut pengarna i vinst på svenska elkonsumenters bekostnad, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

EU-kommissionen har dock satt sig på tvären med argumentet att regleringarna strider mot EU:s elmarknadsdirektiv och innebär en för hård detaljstyrning.

Men i dag svarar regeringen på kritiken och skriver i ett brev att den gör en annan tolkning. Förmodligen kommer ärendet till slut att avgöras i EU-domstolen, tror Ygeman.

Ett liknande mål förs mot Tyskland, och där står Sverige på Tysklands sida i processen.

– Vi delar deras syn på att man kan ha den här typen av detaljerad elnätsreglering, säger energi- och digitaliseringsministern.

De nya regleringarna innebär att elnätsföretagens intäktsramar sänks och börjar gälla från och med år 2020. För de konsumenter som drabbats hårdast av avgiftshöjningarna väntas prissänkningar på som mest 20 procent, eller ett par tusen om året för en vanlig villaägare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons