Annons

Birgitta Forsberg:Regeringen tiger om vapenstoppet för att undvika en ny fadäs

Vad är egentligen viktigare, en mördad saudisk journalist eller eventuella problem för svenskt näringsliv? I stället för att ställa sig på barrikaderna för mänskliga rättigheter håller politikerna tyst om att svenska företag faktiskt inte får exportera vapen till Saudiarabien.

Publicerad
Till skillnad från flera europeiska kollegor har utrikesminister Margot Wallström legat lågt efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.
Till skillnad från flera europeiska kollegor har utrikesminister Margot Wallström legat lågt efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Lars Pehrson

Kanske är den största skillnaden mellan totalitära regimer som Saudiarabien och västvärldens demokratier synen på mänskliga rättigheter för den enskilda individen.

Auktoritära regimer struntar i att vissa personer rensas bort – genom att mördas, fängslas, torteras – under de mångas marsch mot ett större mål. I västs demokratier är varje människa unik och värdefull.

I alla fall i teorin.

Annons

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi visar att verkligheten ser annorlunda ut.

Saudiarabien är inte bara en stor maktfaktor i Mellanöstern, utan också världens största vapenimportör, enligt analysföretaget IHS Markit. Ökenriket är ungefär dubbelt så stor som tvåan, bundsförvanten Förenade Arabemiraten.

Pikant nog har ingen annan diktatur fått det svenska näringslivet att ställa sig på barrikaderna. Men våren 2015 skrev 31 näringslivstoppar en artikel på DN Debatt för att regeringen inte skulle avsluta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. ”Ett brutet avtal skulle äventyra Sveriges rykte som samarbetspartner”, var budskapet då.

Historien började 2004 då exporten av det svenska radarsystemet Erieye till Saudiarabien höll på att rinna ut i ökensanden. Allt löste sig då kronprinsessan Victoria ledde en svensk handelsdelegation till landet och Saudiarabien fick ett militärt samarbetsavtal med Sverige.

Under Alliansregeringen gick det hela i stå tills både prins Khaled bin Sultan och förvarskoncernen Saabs ordförande Marcus Wallenberg skrev brev till försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Ett bulvanföretag bildades för kontakterna med saudierna, enligt boken Saudivapen. Våren 2010 fanns planer på en sorts fabrik och hösten 2010 beställde Saudiarabien Erieye för 4,5 miljarder. Våren 2012 avslöjade Sveriges Radios Ekot det hela. Tolgfors avgick. Fabriksplanerna skrotades.

Men samarbetsavtalet löpte på.

Saudiarabiens kung Salman.
Saudiarabiens kung Salman. Foto: AP

Våren 2015 såg det dock ut som om statsminister Stefan Löfven (S) skulle byta fot. Näringslivshöjdarna Jacob Wallenberg, Leif Johansson och Carl Bennet blev oroliga. Tänk om det här skulle drabba all sorts export till Saudiarabien? Ericsson, Atlas Copco, Volvo, SKF, Scania, Sandvik, Stora Enso, Alfa Laval, Electrolux, Getinge, H & M och Ikea exporterade till ökennationen.

De 31 direktörerna skrev under debattartikeln.

Men regeringen sa upp avtalet.

Diplomatisk kalabalik utbröt, Saudiarabien hänvisade till att utrikesminister Margot Wallström (S) tidigare varit kritisk mot landet och nära 60 stater, nästan hela den muslimska världen, slöt upp bakom Saudiarabien. Ett brev från den svenske kungen räddade situationen.

Men så blir Khashoggi mördad. Tysklands Angela Merkel stoppar vapenexport till Saudiarabien. Norge, Finland, Danmark och Kanada vidtar liknande åtgärder mot Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten. Båda Mellanösternländerna krigar i Jemen. Men de länder som exporterar mest vapen till Saudiarabien – USA, Storbritannien och Frankrike – gör inte ett dyft.

I Sverige säger ansvarige ministern Morgan Johansson (S) ingenting.

Inte Margot Wallström eller Stefan Löfven heller.

Men egentligen skulle de kunna kråma sig i offentligheten. Myndigheten ISP har nämligen inte gett ett enda tillstånd till ny vapenexport till Saudiarabien under de senaste fem åren, utan nio avslag. Endast följdleveranser på gamla ordrar har godkänts.

Efter reklamen visas:
Trump: Vi är med Saudiarabien

När det verkligen gäller verkar det bestialiska mordet på en 59-årig saudisk journalist betyda mindre än eventuella skador för svenskt näringsliv.

I stället för att gå ut hårt, som Angela Merkel, för att stödja mänskliga rättigheter tiger den svenska regeringen. Visserligen kan politikerna peka på att ISP fattar besluten, men regeringen kan bestämma att svenska företag inte får exportera vapen till vissa länder.

En mindre ädel anledning till tystnaden kan vara att inte störa näringslivets relationer med Mellanöstern igen, vilket vore en stor fadäs för en övergångsregering.

En annan, än mer besvärande orsak, kan vara att Saudiarabiens nära allierade Förenade Arabemiraten har beställt vapen, främst en ny version av Erieye, av Saab för nästan 11 miljarder. En order som inte har levererats än, trots att ISP gav Saab tillstånd 2016. De senaste fem åren har ISP gett 35 tillstånd, varav sex nya, för vapenexport till Förenade Arabemiraten, trots kriget i Jemen. Antal avslag är hittills sju.

När det verkligen gäller verkar det bestialiska mordet på en 59-årig saudisk journalist betyda mindre än eventuella skador för svenskt näringsliv.

Då SvD intervjuar Marcus Wallenberg om Khashoggis försvinnande blir svaret att: ”Det är bekymmersamt och vi följer utvecklingen.”

Försiktiga politiker och ett försiktigt näringsliv.

Det är så auktoritära regimer vinner slaget.

Annons
Annons

Till skillnad från flera europeiska kollegor har utrikesminister Margot Wallström legat lågt efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Saudiarabiens kung Salman.

Foto: AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons