Annons

Regeringen varnar för ”alternativt scenario”

Finansminister Magdalena Andersson säger att det är väldigt svårt att analysera coronavirusets effekter på ekonomin.
Finansminister Magdalena Andersson säger att det är väldigt svårt att analysera coronavirusets effekter på ekonomin. Foto: Emma-Sofia Olsson

Om coronakrisen blir utdragen kan Sverige få en fördubblad arbetslöshet och BNP-tapp på tio procent.

– Jag tror man ska betrakta alla prognoser lite som räkneövningar i dagsläget, säger Magdalena Andersson (S).

Under strecket
Publicerad

Regeringen sa redan för drygt två veckor sedan att man tror att Sveriges BNP kommer att sjunka med fyra procent i år på grund av coronavirusets effekter på ekonomin. På onsdagen offentliggjorde finansminister Magdalena Andersson även det så kallade alternativa scenario som ofta finns med i budgetberäkningarna.

I detta scenario väntas Sveriges BNP sjunka med hela tio procent under 2020, vilket skulle leda till en arbetslöshet på 13,5 procent i år.

– Vi brukar ha ett alternativscenario som är mer pessimistiskt, och det kan vara extra intressant i år, säger Magdalena Andersson under presentationen av vårbudgeten.

Hon säger att Sveriges statsskuld i det alternativa scenariot skulle öka till 53 procent nästa år, vilket inte inkluderar eventuella ytterligare stimulerande åtgärder som regeringen troligen skulle ta till i en sådan situation.

Finansministern påpekar att detta skulle närma sig gränsen i EU:s regelverk, som säger att statsskulden i medlemsländerna inte får överskrida 60 procent av BNP.

Samtidigt framhåller Magdalena Andersson att det just nu är väldigt svårt att göra förutsägelser om hur ekonomin kommer att påverkas av situationen, eftersom det är oklart hur länge krisen kommer att pågå.

Annons
Annons

– Jag tror man ska betrakta alla prognoser lite som räkneövningar i dagsläget, säger hon.

Under presentationen sa hon också att IMF har en mer pessimistisk analys av världsekonomins utveckling i år. Organisationen tror på en nedgång på 3 procent, medan finansdepartementets analys visar på 1 procents nedgång.

– Men de tror på en snabbare uppgång för 2021, så i BNP-nivån för 2021 blir det ingen större skillnad, säger Magdalena Andersson.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije tycker att regeringens huvudscenario – 4 procents BNP-tapp i år följt av 3,5 procent tillväxt nästa år – är alltför optimistiskt.

– Det senare har jag svårt att tro på. Deras huvudprognos är alldeles för optimistisk, säger han till TT och hänvisar till den egna bankens prognos som släpps på torsdagen, och som är betydligt mer negativ.

Han säger att inte är osannolikt att regeringens alternativa scenario besannas, vilket alltså innebär att Sverige skulle få en arbetslöshet på 13,5 procent i år.

Coronavirusets framfart innebär också att inflationen väntas bli lägre i år, och landa på 0,5 procent att jämföra med förra årets 1,8 procent. Först 2023 väntas inflationen närma sig riksbankens mål på 2 procent.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, säger att den låga inflationen i kombination med den ökade arbetslösheten kommer att påverka årets avtalsförhandlingar.

– I ett sådant läge blir det svårare att kräva högre löneökningar, så det mesta talar för att löneavtalen kommer hamna på lägre nivåer, säger han till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons