Annons

Regeringen vill skicka soldater till Natoinsats

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid sidan av deltagande i den internationella koalitionen i Irak har regeringen även planerat för ett svenskt militärt bidrag till den Natoledda insatsen i landet. Det framgår av budgetpropositionen.

Under strecket
Publicerad

Sverige är ett av totalt 80-talet länder och organisationer som ingår i den USA-ledda koalitionen i kampen mot terror gruppen IS.

Totalt bidrar det svenska försvaret med ett 70-tal soldater från specialförband på plats i Irak. Tidigare var stationeringen i Erbil i norra Irak för att träna kurdiska Peshmergaförband. Förra året omgrupperades den svenska styrkan till Camp Taji nordväst om Bagdad.

Koalitionen kvarstår trots att amerikanska trupper lämnat gränsområdet i norra Syrien och banat väg för ett turkiskt militär agerande.

I maj avbröts det svenska uppdraget tillfälligt på grund av det spända läget mellan USA och Iran, då efter flera attacker mot fartyg i Persiska viken. Något besked om en liknande paus har inte getts nu.

Vid sidan av den internationella koalitionen finns efter beslut på toppmötet 2018 även Nato i Irak med med totalt 500 rådgivare och stödfunktioner för att stärka irakiska säkerhetsstyrkor och motverka att IS återetableras.

I budgeten i september, i avsnittet om internationella insatser, aviserade regeringen svenskt deltagande även i Natoinsatsen:

”Som en del i vårt engagemang i Irak avser Sverige även 2020 bidra till den av Nato ledda kapacitets- och utbildningsinsatsen NMI (NATO Mission in Iraq).

Om regeringens planering påverkas av den turkiska militära offensiven i norra Syrien kommer att framgå när propositionen om den fortsatta svenska Irakinsatsen i sin helhet överlämnas till riksdagen nästa vecka.

– Innan dess har vi inga kommentarer, skriver utrikesminister Ann Lindes (S) pressekreterare Klara Linder i ett sms.

I en kommentar när den turkiska militära aktionen inleddes på onsdagen kallade Linde agerandet för ”ansvarslöst och ett brott mot folkrätten” – och varnade för att det ”kan leda till en återkomst av Daesh (IS)”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons