Annons

AP-fondernas påverkan i Amazonas granskas

Foto: Leo Correa/AP

Regeringen ska utvärdera om AP-fondernas investeringar i Sydamerika håller för nya hållbarhetskrav, rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är bränderna och skogsskövlingen i Amazonas.

Under strecket
TT
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Från årsskiftet stadgar nya bestämmelser för AP-fonderna att de måste ta hänsyn till hållbarhet i sina placeringar. Nu vill finansmarknadsminister Per Bolund (MP) specialgranska om investeringar i Sydamerika, inte minst i Brasilien, klarar de nya kraven.

– Bränderna som nu rasar i Amazonas väcker frågor kring de investeringar som görs i Sydamerika. Nu när vi ska göra en utvärdering av AP-fondernas verksamhet planerar vi att ha fokus på hur de nya placeringsreglerna efterlevs i praktiken, då också kopplat till investeringar i verksamheter som kan bidra till skogsskövlingen, säger Per Bolund till DN.

– Vi är kritiska till att (president Jair) Bolsonaro och den brasilianska regeringen inte tar sitt ansvar när det gäller att leva upp till Parisavtalet. Därför tycker vi att det är viktigt att titta på hur svenska investeringar kan påverka.

AP-fonderna förvaltar cirka 1 500 miljarder kronor av pensionspengar, ungefär 1,5 gånger Sveriges budget. Hur mycket som skulle kunna vara investerade i verksamheter med negativ påverkan för Amazonas är oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons