Annons

Janerik Larsson:Regeringsbildning i Finland och Danmark

Antti Rinne blir troligen Finlands näste statsminister
Antti Rinne blir troligen Finlands näste statsminister Foto: Antti Aimo-Koivisto / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

I Finland har regeringsförhandlingarna påbörjats. Den socialdemokratiske partiledaren Antti Rinne har fått presidentens uppdrag och sonderar nu.

I Hufvudstadsbladet redovisas idag en opinionsundersökning om hur finländarna helst skulle se att regeringen är sammansatt. Socialdemokraterna och samlingspartiet (moderaternas systerparti) är folkets favoritregering.

Hbl:

Det populäraste alternativet har ett klart större folkligt stöd än det de övriga alternativen. De gröna är det populäraste tredje hjulet.

Kombinationen SDP och Samlingspartiet utgör den populäraste grunden för nästa regering, visar Helsingin Sanomats gallup. Den kombinationen får en tredjedel av de tillfrågade bakom sig.

Det näst populäraste alternativet är SDP och Centern som får knappt tjugo procent. Därefter följer kombinationen SDP och Sannfinländarna.

De övriga kombinationerna får mellan tre och sju procent. Knappt tjugo procent har ingen åsikt i saken.

I Danmark är det foketingsval före sommaren. Hur resultatet blir där är givetvis osäkert men en intressant spådom hittade jag idag i Altinget.dk där den rutinerade journalisten mm Michael Kristiansen förutspår en regeringsallians mellan borgerliga Venstre (som nu har statsministerposten) och socialdemokraternas ledare Mette Fredriksen som då skulle bli statsminister.

Intressantast ur svenskt perspektiv är de mycket stora problem som den nuvarande borgerliga regeringens stödparti Dansk Folkeparti har. Jimmie Åkesson ska vara glad att den föga genomtänkta ”bannlysningen” av SD i Sverige gör att han slipper ta svåra beslut; beslut som hans danska kollega ställts inför och inte kunnat hantera.

Reelt er en SV-regering mit bedste bud på udfaldet af den kommende valgkamp ud over en ren socialdemokratisk mindretalsregering.

Så ser alltså spådomen ut. Dit är det långt men en utdragen regeringsförhandling - när valet väl ägt rum - kan mycket väl sluta så.

Undras hur många i Sverige som nån gång i framtiden kommer fundera över alternativet S + M?!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons