Annons

Regeringskris i Italien – snabbtåget blev droppen

Vice premiärminister Luigi di Maios parti Femstjärnerörelsen (M5S) är i fritt fall, enligt Bruno Tiozzo.
Vice premiärminister Luigi di Maios parti Femstjärnerörelsen (M5S) är i fritt fall, enligt Bruno Tiozzo. Foto: Ciro Fusco/TT

Regeringskrisen i Italien är ett faktum. Efter ett stormigt år med en populistsik experimentregering efterlyser Legas ledare Matteo Salvini nyval. Förhoppningen är att skaka av sig Femstjärnerörelsen – och gripa hela makten.

Under strecket
Publicerad

Legas ledare Matteo Salvini.

Foto: Andrew Medichini / TT

Det är kanske mer kaotiskt i den italienska politiken än vanligt, säger Bruno Tiozzo, biträdande jurist och svenskitalienare.

Efter bråk i koalitionsregeringen om finansieringen av en snabbtågslinje som redan påbörjats, efterlyser vice premiärministern Matteo Salvini nyval – och säger att det inte längre finns en majoritet i parlamentet bakom regeringen.

– För många ”nej” missgynnar Italien som behöver fokusera på att växa. Därför är det viktigt att snabbt gå och rösta igen. Den som förlorar tid förstör för hela landet, säger Salvini enligt den italienska tidningen La Stampa.

Även om utspelet om nyval varit en tidsfråga sedan EU-valet i maj då Lega blev störst, finns det flera anledningar till att Salvini nu gjort slag i saken, säger Bruno Tiozzo. Delvis handlar det om att Salvini har väldigt bra opinionssiffror och därmed känner att han äntligen kan göra sig av med Femstjärnerörelsen.

– Men sedan handlar det också om att vi nästan är vid festen Ferragosto, i mitten av augusti då alla åker på semester men då regeringsförhandlingarna ofta sker. Så det skapar som ett panikläge att det måste ske just nu, säger Bruno Tiozzo.

Annons
Annons

Legas ledare Matteo Salvini.

Foto: Andrew Medichini / TT

Lega ökar mer och mer medan Femstjärnerörelsen står i fritt fall.

Bruno Tiozzo arbetade vid Italiens statsrådsberedning under flera år men har nyligen flyttat till Sverige. Han befann sig i Italien under valet i mars 2018 då det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) var den stora segraren med 32 procent av rösterna, mot Legas 17 procent.

Efter flera månader av koalitionsbildning kom de till slut överrens om att gå ihop och därmed styra tillsammans. Regeringen leds av premiärminister Giuseppe Conte, som inte tillhör något av partierna. Dessutom finns president Sergio Mattarella som är en viktig maktspelare.

– Under året sedan regeringen bildades har förhållandet mellan de bägge parterna omvänts. Lega ökar mer och mer medan Femstjärnerörelsen står i fritt fall, säger Bruno Tiozzo.

Enligt en opinionsmätning nyligen, gjord av Ipsos, skulle Lega få 36 procent av rösterna om italienarna gick till val i dag. Tillsammans med de andra partierna på högerkanten – nationalistiska Fratelli di Italia och Berlusconis Forza Italia – skulle de hamna på över 50 procent.

– Det är därför Salvini nu ser ett gott läge att kapitalisera och hoppas på nyval, säger Bruno Tiozzo.

Legas ledare Matteo Salvini.
Legas ledare Matteo Salvini. Foto: Andrew Medichini / TT

Hela perioden av koalitionssamarbete mellan Lega och M5S har präglats av konstant käbbel, tillägger han. Den senaste tvistefrågan är en omstridd snabbtågslinje mellan Turin och franska Lyon som M5S vill stoppa, men Lega är för. 

Annons
Annons

– Snabbtågslinjen är droppen som fick bägaren att rinna över, säger Tiozzo.

Italien har redan slutit ett avtal med Frankrike och fått EU-pengar för att genomföra bygget. Men eftersom frågan är en av M5S käpphästar är de starkt emot den.

– Femstjärnerörelsen har en tydlig miljöprofil och bygget kommer att innebära att man bland annat spränger tunnlar i Alperna vilket kan ha effekt på djur och natur. Det är ungefär samma debatt som här i Norden med Öresundsbron.

Hur troligt är det att det blir nyval?

– Går det inte att bilda en annan regering så måste det bli nyval. En regering måste ha majoritet i parlamentet och det ser svårt ut att det skulle kunna åstadkommas.

Viktigt att veta är dock att det bara är statschefen, president Sergio Mattarella, som har makten att upplösa parlamentet. Han kommer att utlysa nyval bara om det visar sig omöjligt att bilda en ny regering.

Om det blir nyval ska det hållas ungefär två månader efter att det utlyses – om Salvini får bestämma blir det den 13 oktober.

– Och då lutar det åt att det blir en högermajoritet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons