Annons

Nytt fokus för coronatester i Stockholm

Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Foto: Anders Wiklund/TT

Provtagning för covid-19 kommer nu att skifta fokus till personal inom annan samhällsviktig verksamhet, utöver vård och omsorgspersonal. Det meddelade Region Stockholm under en pressträff.

Under strecket
Publicerad

Redan i slutet av mars började testerna att utökas i Stockholmsregionen, som drabbats hårt av det nya coronaviruset. Då hade antalet genomförda tester i Region Stockholm ökat från cirka 300 tester per dag till 700.

I mitten av april testades de första som arbetar inom äldreomsorg, testerna visade då att 15 procent haft covid-19 men att flera inte hade haft några symtom, något SVT rapporterade om.

Drygt en vecka senare meddelade Karolinska universitetssjukhuset att testerna skulle upp ännu mer, från 5 000 i veckan till 5 000 varje dag. Dessutom skulle cirka 2 000 antikroppstester utföras varje vecka.

De senaste siffrorna, den 26 maj, visar att ytterligare 148 personer har sjukdomen covid-19. Totalt 1 419 personer är konstaterat smittade i Stockholm, enligt regionen. 1971 personer som haft bekräftad covid-19 har hittills avlidit i länet. 113 vårdas på intensiven.

– Efter en lång rad av dagar med minskat sjukvårdsbehov kan vi idag se en lätt ökning, vi hoppas att det är en tillfällighet och inte ett tecken på att vi blivit sämre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Björn Eriksson under pressträffen.

Annons
Annons

Region Stockholm skriver samtidigt i ett pressmeddelande att provtagningskapaciteten nu är uppe i 40 000 per vecka.

– Det är cirka 15 000 fler än de nationella målen, säger Eriksson.

Provtagning delas sedan tidigare upp av Folkhälsomyndigheten, i fyra grupper, där den första är viktigast.

Prioritetsgrupperna 1 och 2 är patienter som är i behov av inneliggande vård respektive personal inom sjukvård och omsorg, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Regionen meddelar att den nu ska lägga fokus på det som kallas prioritetsgrupp 3 när det kommer till tester. Det är en kategori av människor som arbetar inom övrig samhällsviktig verksamhet.

Enligt en lista från MSB så ingår cirka 150 000 – 200 000 personer i grupp 3. Flera tunga sektorer klassas sedan tidigare som samhällsviktiga utöver sjukvård, bland annat energiförsörjning, finansiella tjänster, media, försvar och livsmedelsförsörjning.

Men det är framförallt nyckelpersoner i olika yrkesroller som tidigare kategoriserats av MSB, enligt en lista som TT tagit del av. Bland annat inom:

  • Elektroniska kommunikationer.
  • Vattenrening
  • Trafikledning
  • Räddningstjänst av olika slag
  • Posttjänster
  • Livsmedel

Skiftet till den övriga personalen inom samhällsviktig verksamhet beror på att kapaciteten räcker till de övriga grupperna, enligt Region Stockholm.

Regionen uppgav under presskonferensen att man under veckan ska se över hur till exempel olika vårdcentraler ska organisera provtagningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons