Annons

Region Stockholm: Det handlar om kompetensbrist

Region Stockholms hälso- och sjukvårdsråd Anna Starbrink (L). Arkivbild.
Region Stockholms hälso- och sjukvårdsråd Anna Starbrink (L). Arkivbild. Foto: Sören Andersson/TT

De gamla strålkanonerna är inget alternativ, säger sjukvårdsrådet Anna Starbrink (L) efter nyheten att Stockholm skickar ut cancerpatienter på strålbehandling i Sverige – trots att åtta strålkanoner står oanvända i Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD kunde i lördags avslöja att Region Stockholm har varit tvungna att skicka iväg cancerpatienter till andra sjukhus i Sverige.

Enligt uppgifter ska ett 30–40-tal bröstcancerpatienter ha tvingats åka till Jönköping, Linköping och Umeå för att genomgå behandling. Detta trots att det finns åtta stråkanoner som står oanvända på Radiumhemmet i Stockholm, samtidigt som infasningen av 12 stycken nya strålkanoner på Nya Karolinska och Södersjukhuset är kraftigt försenade.

– Självklart ska maskinerna användas om man får tag i tillräckligt med personal. För patienternas skull och för att det är mycket billigare. Men hela planeringen är så misskött från början till slut att man hellre skickar patienter kors och tvärs i landet och till Finland än använder Radiumhemmet tills vidare, sa Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till SvD.

Region Stockholms hälso- och sjukvårdsråd Anna Starbrink (L) menar att det är kompetens- och personalbrist som gör att Stockholmspatienter skickas ut i landet för behandling.

”Tillgången till strålning handlar inte om strålkanoner utan om kompetens i form av vårdpersonal med rätt utbildning. Hade sjukhusen och i detta fall Karolinska haft personal tillgänglig, hade man använt de nya, moderna strålkanonerna mer. Att använda de gamla strålkanonerna är inget alternativ för sjukhuset”, säger Starbrink i en skriftlig kommentar till SvD.

Annons
Annons

Varför är de gamla kanonerna inget alternativ?

”Hade man personal är det effektivast och bäst för patienterna att köra de moderna maskinerna snarare än att använda gamla maskiner med gammal mjukvara, i ett hus långt bort från där vården annars bedrivs”, skriver Starbrink, som även menar att man fått uppgifter från Karolinska som gör gällande att högst tre stycken av de gamla strålkanonerna faktiskt kan användas.

Självklart är målet att Region Stockholm ska klara att ge vård åt alla invånare på hemmaplan.

Starbrink vill heller inte kännas vid någon dålig planering från Region Stockholms sida.

”Våra tjänstemän och medicinska experter har gjort en så god planering man kunnat. Bland annat handlar det om att cancervården och strålningen blivit bättre, så att fler patienter lever längre och även klarar av att strålas. Hittills i år har regionen haft 20 procent fler bröstcancerpatienter jämfört med samma period förra året.”

Hur mycket har det kostat Stockholm att skicka ut patienter till andra sjukhus i Sverige?

”Hälso- och sjukvårdsnämnden har avtal med sjukhusen vars uppgift det är att lösa vården för patienterna. Själva vården är ingen merkostnad mot vad den skulle kostat annars – patienterna får den vård de ska ha.”

Till syvende och sist, ska inte Stockholm kunna se över sina egna patienter?

”Självklart är målet att Region Stockholm ska klara att ge vård åt alla invånare på hemmaplan. Sjukhusen samarbetar över regiongränserna och det är naturligtvis viktigt och väldigt positivt. Nu handlar det om ett fåtal patienter som har fått hjälp i andra län, samtidigt som Stockholm som alltid har ett antal patienter från andra län som får vård här, inte minst vid behov av högspecialiserad vård”, skriver Anna Starbrink.

SvD har även sökt en kommentar från oppositionsregionrådet Erika Ullberg (S), som tackat nej till att uttala sig i frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons