Annons

Regionerna skyldiga 1,8 miljarder – i komp

Landets regioner är skyldiga läkarna komptid motsvarande 1,8 miljarder kronor.
Landets regioner är skyldiga läkarna komptid motsvarande 1,8 miljarder kronor. Foto: Claudio Bresciani/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Vid årsskiftet var landets regioner skyldiga läkarna nästan tre miljoner timmar i innestående tid för jour och beredskap. Det visar en granskning Läkartidningen gjort. I reda pengar motsvarar det 1,8 miljarder kronor. Mest innestående tid har en läkare i Dalarna: 6 083 timmar, vilket motsvarar cirka tre års betald ledighet.

Störst "skuld" till läkarna har, föga förvånande, de största regionerna. Störst kompberg av dem alla har Västra Götalandsregionen som är skyldig läkarna 340 000 timmar, följt av Region Skåne med 257 000 timmar. Lägst är skulden på Gotland där regionen "bara" är skyldig läkarna 11 000 timmar.

Samtliga regioner har någon form av regler och avtal för att motverka att antalet komptimmar läggs på hög, visar granskningen. Den vanligaste lösningen är att jourkomp som överstiger 200 timmar betalas ut i pengar en gång om året. Men det finns skillnader och i många regioner växer kompbergen.

Cecilia Nordenson, ordförande i Västerbottens läns läkareförening, är kritisk.

– Det vi tycker är att arbetsgivaren köper sig fri från ansvaret att se till att ha en anständig bemanning. Vi vill ha en bemanning där folk har möjlighet att ta ut den jourkomp man tjänar in, säger hon till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons